Παιδαγωγική αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες: περιγραφή και αξιοποίηση σχετικών με τη διδασκαλία της γλώσσας λογισμικών: παρουσίαση μελέτης περίπτωσης - Σαραντινού, Χαρίκλεια - Ευστράτιος (2015)
Η παρούσα εργασία αποτελεί μια προσέγγιση της παιδαγωγικής αξιοποίησης των Νέων Τεχνολογιών στην εκπαιδευτική πράξη, με έμφαση την συμβολή τους στην ειδική αγωγή. Γίνεται μια γενική αναφορά στα λογισμικά της γενικής και ειδικής αγωγής και παρουσιάζεται και αξιολογείται, σύμφωνα με τα κριτήρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, το λογισμικό «Η Σπίθα, ο Κεραυνός και ο ύποπτος της οδού Ανέμων (1+)», το οποίο είναι σχεδιασμένο για μαθητές με κινητικά προβλήματα των άνω άκρων και αφορά στο γλωσσικό μάθημα. Με σκοπό την απόκτηση εμπειρίας εφαρμογής και τη διερεύνηση των ερωτημάτων που προέκυψαν από τη μελέτη του λογισμικού, επιχειρείται η εφαρμογή του σε μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου για παιδιά με εγκεφαλική παράλυση Αργυρούπολης Αθηνών. Τέλος διατυπώνονται γενικά συμπεράσματα και προτάσεις για περαιτέρω έρευνα και δράση.