Διοίκηση ποιότητας στις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες και υιοθέτηση του TMSA: ο τομέας του ανθρώπινου δυναμικού - Μούγκρου, Αφροδίτη (2015)
Η εργασία αυτή σκοπό έχει να εξετάσει τη διαφοροποίηση που επέφερε στον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης ως προς τα ζητήματα που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό η εφαρμογή των προτύπων του ISO 9001:2000 και 14001, του OHSAS 18001 αλλά και του TMSA. Κρίνεται σημαντικό να σημειωθεί ότι έχει παρατηρηθεί μία τάση των εταιρειών να αφομοιώνουν –τουλάχιστον τυπικά-κάθε νεωτεριστικό σύστημα που της προσδίδει κύρος. Έτσι σε γενικές γραμμές αυτό που έχει συμβεί είναι ότι οι εταιρείες που διαχειρίζονται δεξαμενόπλοια, μετά τον ISM που από το 1998 είναι υποχρεωτικές έσπευσαν να πάρουν κάθε πιστοποίηση που έπεφτε στο προσκήνιο ώστε να είναι ενημερωμένες και σύγχρονες. Το 2000 εφαρμόστηκε η τελευταία αναθεώρηση του ISO για την ποιότητα η σειρά 9001:2000 δηλαδή όπου και πάλι οι περισσότερες εταιρείες έλαβαν την πιστοποίηση. Γύρω στο 2003-2004 συνέβη το ίδιο με το ISO 14001. Γνωρίζοντας ότι ο ανθρώπινος παράγοντας έχει μεγάλο μέρος ευθύνης σε κάθε ατύχημα στο χώρο της ναυτιλίας αλλά επίσης ότι οι ανθρώπινοι πόροι αποτελούν το θεμέλιο λίθο κάθε επιχείρησης, παρατηρείται μία έντονη προσπάθεια τυποποίησης των διαδικασιών με τρόπο τέτοιο, που να βελτιώνεται η λειτουργία της εταιρίας αλλά και να αφήνεται μικρό περιθώριο λάθους στην εκάστοτε μονάδα του συστήματος να προκαλέσει κάποια δυσλειτουργία.