Συστήματα επεξεργασίας υδάτινου έρματος: ανάλυση κόστους ωφέλειας - Αλιμπέρτης, Κωνσταντίνος (2015)
Το υδάτινο έρμα που μεταφέρεται από τα πλοία, για λόγους ευστάθειας και κατά συνέπεια του ασφαλούς πλου, ευθύνεται για την εισβολή θαλάσσιων οργανισμών από ένα θαλάσσιο οικοσύστημα σε ένα άλλο. Το πρόβλημα αυτό προκάλεσε συζητήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, που είχαν ως αποτέλεσμα την θέσπιση της Διεθνούς συμβάσεως για τον Έλεγχο και την Διαχείριση του Έρματος των Πλοίων και των Ιζημάτων που πραγματώθηκε τον Φεβρουάριο του 2004.Στην παρούσα εργασία, με θέμα «Συστήματα Επεξεργασίας Υδάτινου Έρματος - Ανάλυση Κόστους Ωφέλειας» γίνεται μια προσέγγιση στην εξέλιξη των κανονισμών και των τεχνικών οδηγιών, που περιγράφονται στο πρώτο κεφάλαιο. Στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφονται οι τύποι τεχνολογιών επεξεργασίας υδάτινου έρματος και οι ανησυχίες που προκύπτουν απ’αυτούς. Στο τρίτο κεφάλαιο πραγματοποιείται μία επισκόπηση εθνικών και τοπικών κανονισμών των ΗΠΑ καθώς και των εναλλακτικών συστημάτων διαχείρισης υδάτινου έρματος που έχουν εγκριθεί απ’ αυτές. Στο τέταρτο κεφάλαιο πραγματοποιείται μια «μελέτη περίπτωσης", για συγκεκριμένο πλοίο εταιρίας, με τρία συστήματα επεξεργασίας υδάτινου έρματος από διαφορετικούς προμηθευτές και αναλύονται τα κόστη αγοράς, εγκατάστασης, λειτουργίας και συντήρησης για το καθένα ξεχωριστά. Στο πέμπτο κεφάλαιο πραγματώνεται μια ανάλυση του κόστους εγκατάστασης, λειτουργίας και απόδοσης των συστημάτων καθώς και μια παραμετρική ανάλυση του κόστους λειτουργίας με ορίζοντα πενταετίας. Τέλος η εργασία καταλήγει σε συμπεράσματα που παραθέτουν την μέχρι τώρα πορεία της Σύμβασης και των τροποποιήσεων που υπέστη και πιθανές παραλήψεις της, τονίζει τις αλλαγές που θα προκαλέσει, όταν τεθεί σε ισχύ, στην λειτουργία των πλοίων και γενικότερα καταλήγει στο ότι για τους πλοιοκτήτες τα συστήματα διαχείρισης έρματος αποτελούν μία μεγάλη επένδυση για το περιβάλλον και όχι μία επένδυση που θα τους αποφέρει οικονομικό όφελος παρά μόνο επιπλέον κόστη.