Εθνική ασφάλεια στην ανοικτή θάλασσα: σύλληψη πλοίου στην ανοικτή θάλασσα - Χατζηνικολάου, Φλώρα (2015)
Στην παρούσα διατριβή μελετάται η ασφάλεια στην ανοικτή θάλασσα και η σύλληψη πλοίου στην ανοικτή θάλασσα. Συγκεκριμένα αναλύεται ο ρόλος της ανοικτής θάλασσας ωσ παγκόσμια κληρονομιά και καταγράφονται οι ελευθερίες στην ανοικτή θάλασσα καθώς και οι επιμέρουσ περιορισμοί στην άσκηση των ελευθεριών αυτών. Επιπλέον , διαχωρίζονται τα θέματα δικαοδοσίας και εκτακτησ δικαιοδοσίασ καθώς και περιπτώσεις συνεχούσ καταδίωξης. Στο δεύτερο μέροσ παρουσιάζονται αναφυόμενα ζητήματα από την παραβατηκότητα των πλοίων στον 8αλάσσιο χώρο και ο τρόπος που αυτά αντιμετωπίζονται στα πλαίσια του ναυτιλιακού ποινικού δικαίου, με επίκεντρο τα εγκλήματα που τελούνται επι των πλοίων. Καθώς και διαχωρίζονται τα δικαιώματα νηοψίας και σήλληψης στισ περιπτώσεις των εγκλημάτων που προκύπτουν και ανάλογα με τη φύση του κάθε ενός μεμονομένα.