Κανονισμοί πρόληψης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τεχνολογική εξέλιξη στη ναυτιλιακή βιομηχανία - Κωνσταντινόπουλος, Γεώργιος (2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως σκοπό να εστιάσει στους κανονισμούς πρόληψης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τη λειτουργία των πλοίων στη ναυτιλιακή βιομηχανία . Για το λόγο αυτό θα γίνει μία εισαγωγική παρουσίαση του Διεθνή Οργανισμού για τη Ναυτιλία ή Διεθνή Ναυτιλιακού Οργανισμού ( ΙΜΟ ) και έπειτα μία αναλυτική παρουσίαση των μέτρων που προτείνει ο IMO ανά κατηγορία εκπεμπόμενων ρύπων, μέσω της συνθήκης MARPOL.Από τις παραπάνω περιπτώσεις ,θα δοθεί περισσότερο έμφαση στους κανονισμούς που σχετίζονται με την εκπομπή οξειδίων του αζώτου ( NOx ) και τους αντίστοιχους κανονισμούς .Θα παρουσιαστεί δηλαδή η εξέλιξη από το πρότυπο TIER I στο TIER III , το οποίο καθιστά όλο και πιο αυστηρά όρια εκπομπής NOx από τα πλοία .Επίσης, παρουσιάζεται σε ποιες περιοχές εφαρμόζονται αυτοί οι κανονισμοί και σε ποιες όχι ( NOx Emissions Control Areas – NECAs ), καθώς και οι ημερομηνίες εφαρμογής των κανονισμών αυτών .Το επόμενο κεφάλαιο, θα αναλυθεί με βάση τις κινήσεις που πραγματοποιεί ο κλάδος της ναυτιλίας ,για να συμμορφωθεί με τους απαιτούμενες κανόνες.Όσον αφορά στη συμμόρφωση των ναυτιλιακών εταιριών ως προς το TIER III, θα πραγματοποιηθεί καταγραφή των τεχνολογικών – κατασκευαστικών εξελίξεων που προωθούνται και ορισμένες ήδη εφαρμόζονται όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας των ναυτικών μηχανών εσωτερικής καύσης ( ΜΕΚ ) και κατά δεύτερον λόγο, στη χρήση εναλλακτικών καυσίμων στις ναυτικές μηχανές.Τέλος, θα γίνει μία επισκόπηση όσον αφορά τον αντίκτυπο των κανονισμών πρόληψης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και το κατά πόσο είναι δυνατόν να εφαρμοστούν όλα αυτά τα μέτρα στην πράξη.Αξίζει να αναφερθεί επίσης, και ο ιδιαίτερος ρόλος των κατασκευαστριών εταιρειών ναυτικών μηχανών, διότι θα αποτελέσει σημαντική πηγή καταγραφής των αντίστοιχων τεχνολογικών εξελίξεων, αλλά και της τρίτης μελέτης του ΙΜΟ σχετικά με τα αέρια εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα ( 3rd GreenHouse Gas Study ), από την οποία θα αντληθούν τα περισσότερα ποσοτικά δεδομένα της ακόλουθης διπλωματικής εργασίας, σχετικά με όλους τους εκπεμπόμενους ρύπους.