Η εφαρμογή του περιβαλλοντικού προτύπου ISO 14001 στις μικρομεσαίες ναυτιλιακές επιχειρήσεις (ΜΜΝΕ) - Χαρίτου, Λουλούδη-Ευαγγελία (2015)
Η παρούσα διπλωμτική εργασία πραγματεύεται την εφαρμογή του εθελοντικού περιβαλλοντικού προτύπου ISO 14001 στις Μικρομεσαίες Ναυτιλιακές Επιχειρήσεις (ΜΜΝΕ) Το πρότυπο ανήκει στην σειρά προτύπων ISO 14000 που εκδόθηκε απο τον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO) το 1996 διαβλέποντας της ανάγκες της αγοράς για θέματα διασφάλισης της ποιότητας του περιβάλλοντος. ενώ αναθεωρημένη έκδοση αυτού παρουσιάστηκε το 2004 Ο σύφωνα λοιπόν με το πρότυπο εντοπίζονται οι διαδικασίες της εταιρίας που επιβαρύνουν το περιβάλλον, καθορίζονται οι στόχοι που οδηγούν στην μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ποσοτικοποιούνται και ορίζονται οι απαραίτητες διαδικασίες των οποίων η συνεχή εφαρμογή εξασφαλίζει την επίτευξή τους. Ελέγχονται ώστε να επιτυγχάνεται η ικανοποιητική εφαρμογή τους και αν χρειαστεί, γίνονται οι κατάλληλες δορθωτικές κινήσεις. Το πρότυπο αυτό έχει σαν πεδίο εφαρμογής του τους οργανισμούς όλων των κλάδων . Η εφαρμογή του στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις μπορεί να στεφθεί με ανάλογη επιτυχία και παρόλο που το πρότυπο δεν έχει σχεδιαστεί ποκλειστικά για την εφαρμογή του στον κλάδο αυτό μπορεί να αποδόσει σημαντικά σε ό΄τι αφορά αφορά τα περιβαλλοντικά θέματα. Στην συγκεκριμένη διπλωματκή εργασία όμως απο το σύνολο των ναυτιλιακών εταιριών θα γίνει ιδιαίτερη μνεία στις ΜΜΝΕ και την εφαρμογή του προτύπου σε αυτές. Μέσα στους στόχους της διπλωματικής εργασίας περιλαμβάνονται: 1. Ο πλήρης καθορισμός της εφαρμογής και των απαιτήσεων του προτύπου ISO14001 2. Η παρουσίαση του βαθμού της εφαρμογης του προτύπου στις ΜΜΕ 3. Ο εντοπισμός του βαθμού, των δυσκολιών αλλά και των οφελειών που προκύπτουν κατά την εφαρμογή του προτύπου ISO 14001 στις ΜΜΝΕ Για να καταστούν οι στόχοι αυτοί εφικτοί κρίθηκε απαραίτητο να γίνει αρχικά μια γενική αναφορά στα συτήματα περιβαλλοντικής διοίκησης που ισχύουν και γενικές δομές αυτών.