Θαλάσσια μεταφορά, κανόνες Χάγης-Βίσμπυ - Καλλίκη, Θεοδώρα (2015)
Στο πρώτο κεφάλαιο της παρούσας διατριβής γίνεται μια αναφορά στα βασικά χαρακτηριστικά της σύμβασης της ναύλωσης, στις ευθύνες και στις υποχρεώσεις των μερών. Στην συνέχεια κρίθηκε σκόπιμο να αφιερωθεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εγγράφου της φορτωτικής και στον ρόλο που διαδραματίζει στην θαλάσσια μεταφορά. Επιπλέον παραβάλλεται και η αντιμετώπιση της φορτωτικής αφενός από τους κανόνες Χάγης Βίσμπυ και αφετέρου από τους κανόνες του Αμβούργου. Στο τρίτο κεφάλαιο αναφέρονται οι ιστορικές ζυμώσεις και οι τεχνολογικές αλλαγές που επέβαλλαν την δημιουργία ενός διεθνούς νομοθετικού πλαισίου και κατόπιν αναλύονται οι κανόνες Χάγης Βίσμπυ κατ’ άρθρο. Στο τελευταίο κεφάλαιο δίνεται μια συνοπτική αναφορά στους κανόνες του Αμβούργου και στην προσέγγιση που επιδιώκουν αναφορικά με τις σχέσεις μεταφορέα-φορτωτή. Τέλος επιχειρείται μια σύγκριση μεταξύ των δύο νομοθετικών κειμένων της Σύμβασης των Βρυξελλών από την μια και των κανόνων του Αμβούργου από την άλλη για να καταλήξει η εργασία στα συμπεράσματα στην θέση του επιλόγου.