Η εφαρμογή Α.Ο.Ζ. στο Λιβυκό πέλαγος (Ελλάδα, Κύπρος, Λίβανος, Αίγυπτος και Τουρκία) - Κοκκίνη, Αλκμήνη (2015)
Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (Α.Ο.Ζ) είναι μια ζώνη η οποία έχει έρθει στην επικαιρότητα τα τελευταία χρόνια για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς πρόσφατα οι γειτονικές της χώρες την υιοθέτησαν. Η Κύπρος έχει οριοθετήσει την Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο και λίαν προσφάτως με τον Λίβανο. Κατά την διάρκεια των συνομιλιών των ενδιαφερόμενων κρατών για την συμφωνία μεταξύ τους, η Τουρκία εξαπέλυσε απειλές προς τους άμεσα ενδιαφερόμενους, με την δικαιολογία ότι θίγονται τα συμφέροντά της. Παρόλα αυτά, οι διαπραγματεύσεις συνέχισαν και τα ενδιαφερόμενα μέλη κατέληξαν σε συμφωνία οριοθετώντας μεταξύ τους την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Σήμερα, έπειτα από όλα αυτά, η Κύπρος έχει προχωρήσει στην εκμετάλλευση των δικαιωμάτων της αποκομίζοντας μεγάλα οφέλη, συνάπτοντας συμφωνίες με μεγάλες πετρελαϊκές και φυσικού αερίου εταιρίες. Τέλος είναι σπουδαίο να τονιστεί ότι και η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να προχωρήσει στην υιοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, έτσι ώστε να εκμεταλλευτεί τα δικαιώματά της και να επιτύχει την οικονομική της ανάπτυξη και ευημερία.