Η διεθνής οικονομική κρίση, οι επιπτώσεις στην Ελλάδα, προοπτικές ανάκαμψης και ο ρόλος της παιδείας - Σταθάκη, Αγγελική (2015)
Η παρούσα εργασία χωρίζεται σε τρία ουσιαστικά μέρη. Το πρώτο μέρος αναφέρεται στη διεθνή οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις που έχει αυτή για την Ελλάδα. Γίνεται μια αναφορά στον ορισμό της οικονομικής κρίσης τα αίτια και τις επιπτώσεις αυτής καθώς και ιστορικές αναδρομές για τις κρίσεις που έπληξαν παλαιότερα τόσο την διεθνή όσο και την Ελληνική Οικονομία. Περιγράφεται η πρόσφατη παγκόσμια οικονομική κρίση και το πώς η Ελλάδα οδηγήθηκε σε αυτή, το μνημόνιο, τη συμφωνία στήριξης και την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας καθώς και την πορεία μετά τα μέτρα από το Δ.Ν.Τ. (ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 – 5) Το δεύτερο μέρος αναφέρεται στις προοπτικές ανάκαμψης της Ελληνικής Οικονομίας. Ποια μέτρα πρέπει να εφαρμοσθούν ώστε να υπάρξει δημοσιονομική σταθερότητα και να τονωθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση καθώς και ποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν στο περιβάλλον και στην εκπαίδευση που θα βοηθήσουν να ανακάμψει η Ελλάδα. (ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6) Το τρίτο μέρος ασχολείται αποκλειστικά με το ρόλο της παιδείας και το πως συνδέεται η παιδεία με την οικονομία. Γίνεται αναφορά στα χαρακτηριστικά της παιδείας και το πώς παρέχεται σήμερα, που υστερεί και τι πρέπει να βελτιωθεί στον τομέα αυτό ώστε να ανακάμψει η Ελληνική Οικονομία. (ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7-9) Στον επίλογο γίνεται μία σύνοψη όλων των παραπάνω και βγαίνουν κάποια συμπεράσματα για την προοπτική ανάκαμψης της Οικονομίας στην Ελλάδα. (ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10)