Πειραματική έρευνα: ηλεκτρικά ποδήλατα στη Χίο - Μπαζιώτη, Δήμητρα (2015)
Οι μεταφορές αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της κοινωνίας στις μέρες μας. Είναι απαραίτητες για να ικανοποιήσουν έκτακτες, περιοδικές και καθημερινές ανάγκες. Συνδέονται άρρηκτα με τις ανθρώπινες δραστηριότητες είτε αυτές ονομάζονται «παραγωγικές δραστηριότητες» είτε ονομάζονται «δραστηριότητες αναψυχής».Σήμερα οι μεταφορές στην Ελλάδα αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη παρουσιάζουν μια συνεχή αυξανόμενη ζήτηση. Βέβαια αυτή η αυξανόμενη ζήτηση για μεταφορά πρέπει να συνυπάρξει και με το οικολογικό αποτύπωμα των πόλεων που πλέον αποτελεί αιχμηρό πρόβλημα της κοινωνίας μας. Γι αυτό τον λόγο αναζητούνται νέοι τρόποι μεταφοράς, οι οποίοι θα είναι φιλικότεροι στο περιβάλλον. Ένα τέτοιο μέσο μεταφοράς είναι και το ηλεκτρικό ποδήλατο.Σκοπός της έρευνας είναι να μελετήσει τις δραστηριότητες των ατόμων ενός νοικοκυριού όταν τους δοθεί η ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν το ηλεκτρικό ποδήλατο για τις καθημερινές τους μετακινήσεις. Πως αυτή η αλλαγή βοηθάει, έτσι ώστε να αλλάξει η καθημερινότητα του ατόμου και να δημιουργηθεί μια πιο οικολογική συνείδηση; Δίνοντας έτσι σε τυχαίες οικογένειες ένα ποδήλατο για μία εβδομάδα παρακολουθούμε τις καθημερινές μετακινήσεις των ατόμων και τις καταγράφουμε σε καθημερινή βάση. Επιπλέον στόχος της εργασίας είναι να διαπιστωθεί με τη βοήθεια ερωτηματολογίων εάν άλλαξαν οι συνήθειες των ατόμων και μετά τη διάρκεια της μιας εβδομάδας. Πόσο ικανοποιημένο ένιωσε το άτομο και ποιες συνήθειες άλλαξαν; Η μεθοδολογία που ακολουθεί η έρευνα είναι η συμπλήρωση ερωτηματολογίων από τις οικογένειες πριν τους δοθεί το ποδήλατο, κατά τη διάρκεια που το είχαν στην κατοχή τους αλλά και μετά το πέρας της μίας εβδομάδας. Η έρευνα αφορά στην πόλη της Χίου και στις οικογένειες της. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι οικογένειες μετά το πέρας του πειράματος άλλαξαν ελάχιστα τον τρόπο μετακινήσεων τους. Ένα μικρό ποσοστό συνέχισε να χρησιμοποιεί το ιδιόκτητο ποδήλατο που υπήρχε στο νοικοκυριό για μικρές μετακινήσεις που αφορούν την ψυχαγωγία και την ευεξία του ατόμου, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό γύρισε στις συνήθειες που είχε και πριν τη διεξαγωγή του πειράματος.Τα αποτελέσματα της έρευνας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορες «πράσινες» μελέτες αλλά και για περαιτέρω έρευνα σε αυτό τον τομέα. Ακόμα είναι μια καινοτομία για τον συγκεκριμένο τομέα αφού δεν έχουν διεξαχθεί παρόμοιες έρευνες στην Ελλάδα.