Συγκριτική ανάλυση των κανόνων Χάγης - Βίσμπυ, Αμβούργου & Ρότερνταμ - Κάιλας, Ευάγγελος (2015)
Η παρούσα εργασία αποτελεί μία προσπάθεια σύγκρισης των τριών συμβάσεων της Χάγης – Βίσμπυ, του Αμβούργου και του Ρότερνταμ με σκοπό να εντοπίσουμε τις διαφορές μεταξύ τους αλλά και να γνωρίσουμε τα νέα άρθρα που προβλέπονται στους νεότερους Κανόνες.Αρχικά, η εργασία ξεκινά με την ιστορική επισκόπηση του νομοθετικού πλαισίου ρύθμισης του διεθνούς εμπορίου δια θαλάσσης συμπεριλαμβάνοντας κάθε είδους διάταξη που δημιουργήθηκε για να καταλήξει στους λόγους που συνέβαλαν για τη δημιουργία των Κανόνων του Ρότερνταμ.Έπειτα, παρουσιάζονται και τα συγκρίνονται τα άρθρα τα οποία είναι κοινά και για τις τρεις συμβάσεις και αμέσως μετά δίνεται έμφαση σε στοιχεία τα οποία είναι άξια σύγκρισης μεταξύ των κανονισμών του Αμβούργου και του Ρότερνταμ.Τέλος, ακολουθεί μία αναφορά σε καινοτόμα άρθρα τα οποία θεσπίζονται και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στους κανόνες του Ρότερνταμ , τα οποία όμως κρίνονται ιδιαίτερα σημαντικά ώστε να οδηγηθούμε στα τελικά συμπεράσματα μας.