Θαλάσσιοι και πολεμικοί κίνδυνοι στο αγγλικό δίκαιο - Σούρλα, Χαρίκλεια (2015)
Η εργασία έχει ως αντικείμενο τους θαλάσσιους κινδύνους και δη τους πολεμικούς, όπως αυτοί ορίζονται και χρησιμοποιούνται από το αγγλικό δίκαιο στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλισης. Αρχικά, διαπιστώνεται η ανάγκη για ασφάλιση κατά τη διάρκεια της θαλάσσιας περιπέτειας τόσο για το πλοίο όσο και για το φορτίο. Αναπτύσσεται, συν τοις άλλοις, χρονικά η εξέλιξη της θαλάσσιας ασφάλισης και αναφέρεται η ιδιαιτερότητα της φύσης της αγγλικής έννομης τάξης. Ακολουθεί παράθεση και διάκριση των θαλασσίων κινδύνων μεταξύ τους, όπως αυτή αποτυπώνεται και εφαρμόζεται στα πρότυπα θαλάσσια ασφαλιστικά συμβόλαια. Η παράθεση αυτή συμπληρώνεται από νομολογιακές αποφάσεις, οι οποίες με τη σειρά τους έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εδραίωση νομικών κανόνων αλλά και αξιοσημείωτων εξαιρέσεων. Η υπαιτιότητα των συμβαλλομένων μερών για την πρόκληση ζημίας ή απώλειας του ασφαλισμένου αντικειμένου, η οποία κατ’ αρχάς οφείλεται σε θαλάσσιο κίνδυνο, εξετάζεται επίσης. Σε συνδυασμό με τα παραπάνω τίθεται υπό ανάλυση και η έννοια της εγγύτερης αιτίας (causa proxima), η οποία προκάλεσε τη ζημία ή την απώλεια σε διάκριση από την απόμακρη αιτία (causa remota). Οι πολεμικοί κίνδυνοι, ακολούθως, τυγχάνουν αντίστοιχης ανάλυσης. Αναφέρονται οι διάφορες έννοιες, οι οποίες τους απαρτίζουν καθώς και οι περιπτώσεις, οι οποίες εξαιρούνται. Τέλος, ο ανώτερος συλλογισμός κατατείνει στο κατά πόσο δημιουργούνται αξιώσεις και υποχρεώσεις ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη στης θαλάσσιας ασφαλιστικής σύμβασης αναλόγως με την εκάστοτε περίπτωση ζημίας ή απώλειας.