Εταιρική διακυβέρνηση στο κλάδο των τηλεπικοινωνιών - Παντελάρος, Στέλιος (2015)
Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η παρουσίαση του ζητήματος της εταιρικής διακυβέρνησης. Το αυξημένο ενδιαφέρον σχετικά με την εταιρική διακυβέρνηση έχει ιστορικό υπόβαθρο και οδήγησε στην δημιουργία των σύγχρονων κωδίκων εταιρικής διακυβέρνησης. Οι κώδικες συνιστούν την δημιουργία δομών και την παροχή κατεύθυνσης που πρέπει να ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις ώστε να οδηγηθούν σε αλλαγή και βελτίωση. Περιλαμβάνει όλους εκείνους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς μηχανισμούς της επιχείρησης ώστε να εξασφαλιστεί η επικοινωνία, η διαφάνεια, η φερεγγυότητα και η εξυπηρέτηση του κοινωνικού συμφέροντος. Το ζήτημα της εταιρικής διακυβέρνησης είναι πιο επίκαιρο από ποτέ μετά τις πρόσφατες χρεοκοπίες εταιρειών κολοσσών. Σήμερα, η καλές πρακτικές διακυβέρνησης θα κρίνουν την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων στα πλαίσια του έντονου ανταγωνισμού που λειτουργούν. Έρευνες στρέφονται πλέον γύρω από τους τρόπους αξιολόγησης της εταιρικής διακυβέρνησης στην προσπάθεια εύρεσης αποτελεσματικών πρακτικών. Στην εργασία αυτή μελετάται και ο κλάδος εταιρειών τηλεπικοινωνίας ως πρακτικό παράδειγμα της εφαρμογής των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης.