Αξιοπιστία ανθρώπινου δυναμικού στη ναυτιλία και ανταγωνιστικότητα. - Λουκάς, Περικλής (2015)
Σκοπός του φοιτητή στη παρούσα μεταπτυχιακή εργασία, είναι να παραθέσει και να εξετάσει στοιχεία σχετικά με την φύση των ανθρωπίνων λαθών και τα οποία μπορούν να επηρεάσουν μια συγκεκριμένη εργασιακή κατάσταση ή σε απώτερο βαθμό την ασφάλεια των εργαζομένων στις επιχειρήσεις και συγκεκριμένα στα πλοία μεταφοράς εμπορευμάτων και τα οποία παρουσιάζονται ως περίπτωση μελέτης στην εν λόγω εργασία. Προκειμένου λοιπόν η εν λόγω εργασία να χαρακτηρίζεται ως ορθή και αντιπροσωπευτική στο θέμα που εξετάζει, διαχωρίζεται σχετικά σε επτά (7) αντίστοιχα κεφάλαια, όπου στο μεν πρώτο αναφέρεται η Μεθοδολογία έρευνας, στο δεύτερο κεφάλαιο οι Ανθρώπινοι Παράγοντες και τα Λάθη, ακολούθως η Ανάλυση Ανθρώπινης Αξιοπιστίας- Human Reliability Analysis (HRA), οι Μέθοδοι Απόδοσης Ανάλυσης Ανθρώπινης Αξιοπιστίας - Human Reliability Analysis (HRA), ο Ανθρώπινος Παράγοντας στην Εργασία, καταλήγοντας με την περίπτωση της Εφαρμογής Μοντέλου Ανάλυσης Ανθρώπινης Αξιοπιστίας στο Ναυτιλιακό Τομέα.