Αποδοτικότητα της διοίκησης των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών οι οποίες είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. - Παραστατίδου, Μαρίνα (2015)
Η εργασία επιχειρεί να προσδιορίσει τα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής ναυτιλίας με την έμφαση να αποδίδεται στις επιχειρήσεις που έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η ελληνική ναυτιλία αποτελεί ένα από τα βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας. Ως εκ τούτου επιδρά ιδιαίτερα θετικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Η μελέτη των δέκα εισηγμένων ελληνικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης υποδεικνύει την εδραιωμένη θέση που έχει η ελληνική ναυτιλία στην παγκόσμια αγορά. Τα ευρήματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι παρά την οικονομική κρίση, οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρίες έχουν καταφέρει να ανταπεξέρθουν και να εξακολουθούν να πρωτοπορούν. Η αποτελεσματική χρήση της ρευστότητας, ο αποδοτικός δανεισμός, η ενεργοποίηση του πάγιου ενεργητικού και η συνεχής αύξηση των εσόδων αποτελούν τη βάση ανάπτυξης των ελληνικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων. Ακόμη, οι πλέον αποτελεσματικές εταιρίες σύμφωνα με τα ευρήματα της συγκριτικής επισκόπησης διοικούνται in house. Ωστόσο η επένδυση στην έρευνα και στην ανάπτυξη εκ μέρους των ελληνικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων μπορεί να αναδιατάξει ακόμη περισσότερο τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.