Ναυλώσεις πλοίων και ο κλάδος ναυλομεσιτών - Μπόης, Γρηγόρης (2015)
Σ’ αυτήν την διπλωματική εργασία αναφέρεται ο ορισμός της ναύλωσης, τα είδη των ναυλώσεων καθώς και οι υποχρεώσεις που έχει ο πλοιοκτήτης και ο ναυλωτής για κάθε είδος ναύλωσης. Σύμφωνα με τα περιστατικά που παρουσιάζονται σε μια ναύλωση, παρατηρείται και αναλύεται πότε ο ναυλωτής μπορεί να μην καταβάλλει το ναύλο που υποχρεούται και πότε ο πλοιοκτήτης μπορεί να απαιτήσει αποζημίωση από το ναυλωτή, αλλά και τα δικαιώματα που έχει ο καθένας ξεχωριστά καθώς και τα οφέλη που έχει από αυτά.Οι ναυλομεσίτες μεσολαβούν μεταξύ του πλοιοκτήτη και του ναυλωτή με σκοπό να επιτευχθεί μια συμφωνία είτε θαλάσσιας μεταφοράς είτε ναύλωσης . Ο ναυλομεσίτης όποια πλευρά και αν εκπροσωπεί, είτε είναι η πλευρά του πλοιοκτήτη είτε του ναυλωτή, προσπαθεί να βρει για τον πελάτη του την κατάλληλη ευκαιρία για ναύλωση, διαπραγματευόμενος τους όρους που θα συμπεριληφθούν στο συμβόλαιο δηλαδή στο ναυλοσύμφωνο.Αρχικά αναλύεται ο ρόλος, η φύση και οι ικανότητες που πρέπει να έχει ένας ναυλομεσίτης για να μπορέσει να επιτύχει και να εδραιωθεί σε αυτό το επάγγελμα. Έπειτα παρατηρείται ο τρόπος που αντιμετωπίζει τις διάφορες καταστάσεις ένας ναυλομεσίτης και ποια είναι η θέση που υιοθετεί σε διαδικασίες ναύλωσης, μέσα από την έρευνα των πραγματικών συνθηκών. Τέλος ακολουθούν συμπερασματικές απόψεις για τις ναυλώσεις πλοίων και για τον κλάδο των ναυλομεσιτών γενικότερα.