Κοινοπραξίες δεξαμενοπλοίων - Tanker pools: εξελίξεις και προοπτικές - Χρήστου, Φιλάρετος - Γεώργιος (2015)
Παρά τα πολυδιαφημισμένα πλεονεκτήματα των κοινοπραξιών δεξαμενοπλοίων, δεν αναπτύχθηκαν τόσο γρήγορα όσοαναμενόταν στις δεκαετίες του '70 και του '80, κυρίως λόγω των πετρελαικών κρίσεων οι οποίες έπληξαν την αγορά των δεξαμενοπλοίων. Από τα τέλη της δεκαετίας του '90, μέχρι σήμερα, οι κοινοπραξίες δεξαμενοπλοίων γνωρίζουν άνθηση και συνεχώς αναπτύσσονται εκμεταλευόμενες τις αλλαγές του περιβάλλοντος το οποίο προωθεί τον συγκεντρωτισμό και τη σταθεροποίηση της αγοράς.