Η χρηματοοικονομική ανάλυση των ελληνικών τραπεζών και η ναυτιλιακή χρηματοδότηση - Σπυροπούλου, Αναστασία - Κωνσταντίνος (2015)
Μέσα από μια εκτεταμένη μελέτη αναφορικά με την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών την τελευταία πενταετία, όσον αφορά το πρώτο κομμάτι της συγκεκριμένης εργασίας, γίνεται μια προσπάθεια λεπτομερούς παρουσίασης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και παραθέτονται οι θέσεις των κυριότερων ελληνικών τραπεζών στην αγορά. Η καινοτομία των δύο πρώτων κεφαλαίων, έγκειται στην συγκριτική χρηματοοικονομική ανάλυση από το έτος 2000 ως το 2004, δίνοντας έμφαση κυρίως στο 2002, μια χρονιά με μεγάλες οικονομικές αλλαγές και δυσκολίες για την ελληνική οικονομία, εξαιτίας της καθιέρωσης του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Με την βοήθεια των ενημερωτικών τους δελτίων, καταγράφουμε την πορεία τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών και μελετάμε την κερδοφορία τους κατά την διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, καθώς και την εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών τους, όπως τις χορηγήσεις και τις καταθέσεις τους.Τέλος, μέσα από την μελέτη μιας εκτεταμένης βιβλιογραφίας που αφορά την χρηματοοικονομική ανάλυση και την ανάλυση βασικών αριθμοδεικτών και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: τις «Βασικές αρχές της χρηματοοικονομικής διαχείρισης και πολιτικής» του Weston Brigham, την «Χρηματοοικονομική ανάλυση λογιστικών καταστάσεων» του Ν. Νιάρχου, την «Εισαγωγή στην χρηματοοικονομική λογιστική» του Χ. Ναούμ και το paper “Competition in banking: A review of the literature” της Carol Ann Northcott, οδηγηθήκαμε σε συμπεράσματα σχετικά με τον τρόπο που διαχειρίζεται κάθε τράπεζα τα κεφάλαια της, την στρατηγική που ακολουθεί προκειμένου να κερδίζει έδαφος έναντι των άλλων τραπεζών και τις μεθόδους που υιοθετεί, προκειμένου να αποσπά ένα σημαντικό αριθμό πελατών, εξασφαλίζοντας έτσι την βιωσιμότητα και την εξέλιξη της στην πορεία των χρόνων. Στο δεύτερο μέρος της εργασίας, επικεντρωνόμαστε κυρίως στην ναυτιλιακή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Μέσα από την βιβλιογραφία των: Γραμμένο, «The Handbook of maritime economics and business”, Stopford, “ Maritime Economics” και Γεωργαντόπουλο - Βλάχο, «Ναυτιλιακή Οικονομική, καταγράφουμε τις προϋποθέσεις, τα κίνητρα καθώς επίσης και τους κινδύνους δανειοδότησης της ναυτιλίας. Στην συνέχεια, όπου αποτελεί και το πιο αξιοσημείωτο κομμάτι του δεύτερου μέρους, μέσα από έρευνες της Petrofin, μιας παγκόσμιας εταιρίας, η οποία λειτουργεί από το 1987 και ασχολείται με την συμβουλευτική χρηματοδότησης και την έρευνα στον τομές της ναυτιλίας και σε συνδυασμό με τα στοιχεία των τραπεζών που εξετάζουμε, εξάγουμε συμπεράσματα σχετικά με την πορεία και την εξέλιξη του τομέα της ναυτιλίας και με τα ποσοστά των χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών, που διατίθενται για τον συγκεκριμένο κλάδο