Ναυτεργατικά ατυχήματα σε πλοία: νομικές προεκτάσεις και αντιμετώπισή τους από τους αλληλοασφαλιστικούς οργανισμούς - Νομικού, Ευδοκία - Δημήτριος (2015)
Η παρούσα εργασία ασχολείται με τα ναυτεργατικά ατυχήματα και την αντιμετώπισή τους από τους Αλληλοασφαλιστικούς Οργανισμούς και χωρίζεται σε δύο κεφάλαια Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στο Δίκαιο που εφαρμόζεται σε περίπτωση ατυχήματος ναυτικού , που είναι ναυτολογημένος σε πλοίο υπό ελληνική σημαία ή σε ελληνόκτητο πλοίο και ειδικότερα αναλύονται οι διατάξεις του νόμου 551/1915 , όπως αυτές τροποποιήθηκαν και κωδικοποιήθηκαν με το β.δ της 24/7-25/8/1920 και διατηρήθηκαν σε ισχύ ως σήμερα.Στη συνέχεια αναλύεται ο τρόπος που τα ελληνικά Δικαστήρια αντιμετωπίζουν τα ναυτεργατικά ατυχήματα Ελλήνων και αλλοδαπών ναυτικών και παρατίθενται υποθέσεις από την ελληνική νομολογία.Στο δεύτερο κεφάλαιο αναπτύσσεται ο τρόπος αντιμετώπισης των ναυτικών ατυχημάτων από τους Αλληλοασφαλιστικούς Οργανισμούς. Συγκεκριμένα γίνεται μια γενική αναφορά στα χαρακτηριστικά των Αλληλοασφαλιστικών Οργανισμών, στη λειτουργία αυτών και στους κινδύνους που καλύπτουν, ενώ ακολουθεί ανάλυση αντιμετώπισης του ναυτικού ατυχήματος σύμφωνα και με τους κανόνες του Οργανισμού “WEST OF ENGLAND”. Η ανάλυση αυτή επιχειρείται ύστερα και από προσωπική συνέντευξη με εκπρόσωπο του παραπάνω Οργανισμού, προκειμένου να γίνει πιο κατανοητή η διαδικασία που ακολουθείται κάθε φορά, που ανακύπτει θέμα αποζημίωσης ναυτικού ατυχήματος.