Διοίκηση ποιότητας και περιβαλλοντική ευθύνη στις ελληνικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις - Καζά, Βαρβάρα - Ιωάννης (2015)
Σκοπός της παρούσης μελέτης είναι να διερευνήσει τα ζητήματα που συνδέονται με την κοινωνική ευθύνη των ελληνικών ναυτιλιακών επιχειρήσεων και την εφαρμογή των προτύπων Διασφάλισης Ποιότητας και Περιβαλλοντικής Ευθύνης. Τα τελευταία χρόνια, και συγκεκριμένα από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 έως και σήμερα, οι επιχειρήσεις δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο προϊόν ή στην υπηρεσία που παράγουν, έτσι ώστε αυτό ή αυτή να ανταποκρίνεται τόσο στις ανάγκες των πελατών τους όσο και του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται αλλά και στις ανάγκες – απαιτήσεις που θέτουν οι ίδιες οι εταιρείες. Δίδεται ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό που ονομάζεται ποιότητα παραγόμενου προϊόντος ή υπηρεσίας καθώς καις τον τρόπο με τον οποίο μπορεί η ποιότητα να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να επιτύχουν τους αντικειμενικούς τους στόχους. Από την άλλη πλευρά, κατά βάση την τελευταία δεκαετία, στο ζήτημα της ποιότητας των παρεχόμενων προϊόντων ή υπηρεσιών έχει προστεθεί μια ακόμη παράμετρος, αυτή της προστασίας του περιβάλλοντος. Τα θέματα που αφορούν την περιβαλλοντική διαχείριση έχουν αναδειχθεί τόσο σε πρωτεύοντα κοινωνικά ζητήματα όσο και σε κυρίαρχα στρατηγικά ζητήματα για έναν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων. Στις μέρες μας, μια επιχείρηση ή ένας οργανισμός γενικότερα, δεν χρειάζεται απλά να παράγει ή να προσφέρει ένα προϊόν ή υπηρεσία ποιοτικά και περιβαλλοντικά αποδεκτό αλλά θα πρέπει να κατέχει και τα απαραίτητα πιστοποιητικά που να το αποδεικνύουν. Η σειρά των προτύπων ISO 9000:2000 και ISO 14001 παρέχουν τις κατευθυντήριες γραμμές για την παραγωγή προϊόντων και προσφορά υπηρεσιών με βάση την ποιότητα και την περιβαλλοντική προστασία αντίστοιχα. Επιπλέον, τα παραπάνω πρότυπα δίνουν οδηγίες για το πώς πρέπει να κινηθεί μια επιχείρηση ή ένας οργανισμός προκειμένου να είναι συμβατός με τις απαιτήσεις των προτύπων. Η ποιότητα και η περιβαλλοντική προστασία, από την άλλη αποτελεί μέρος της ευρύτερης ευθύνης της επιχείρησης, της λεγόμενης κοινωνικής ευθύνης. Εταιρική κοινωνική ευθύνη σημαίνει ότι μια επιχείρηση είναι υπεύθυνη για όλες τις ενέργειές της που επηρεάζουν τους ανθρώπους (πελάτες, εργαζομένους κτλ.) και το περιβάλλον της. Η εταιρική κοινωνική ευθύνη εισάγει την έννοια του εθελοντισμού στην προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο. Μέσω της παρούσης έρευνας, η οποία συνοδεύεται από έρευνα πεδίου, θα γίνει παρουσίαση τόσο της έννοιας της κοινωνικής ευθύνης όπως αυτή γίνεται αντιληπτή από τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις καθώς επίσης και των συστημάτων ISO 9000 και ISO 14001.