Το αδίκημα της πρόκλησης ναυαγίου στο ελληνικό ποινικό δίκαιο - Παραδείσης, Νικόλαος (2015)
Στην παρούσα εργασία θα αναλυθεί η ειδική υπόσταση του αδικήματος της πρόκλησης ναυαγίου ΠΚ 277, 278.Προτού εξετασθούν τα ειδικά χαρακτηριστικά του αδικήματος και η συμπεριφορά του δράστη σε σχέση με την περί ου ο λόγος εγκληματική πράξη, θα επιχειρηθεί μία εισαγωγή γενικά στα «κοινώς επικίνδυνα εγκλήματα» του Δεκάτου Τρίτου Κεφαλαίου του Ποινικού μας Κώδικα, για να δούμε το έγκλημα στο γενικότερό του πλαίσιο, με βάση την συστηματική του κατάταξη και την σχέση του με άλλα αδικήματα του Ποινικού μας Κώδικα.Συγκεκριμένα, για να αποσαφηνίσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των αδικημάτων, που τα καθιστούν «κοινώς επικίνδυνα», θα προσφύγουμε στην θεμελιώδη έννοια του Ποινικού Δικαίου ήτοι αυτή του εννόμου συμφέροντος, για να ανιχνεύσουμε το περιεχόμενό του, όσον αφορά τα εν λόγω εγκλήματα. Τι προστατεύουν, ποιό είναι το συμφέρον, ο λόγος που ο ποινικός νομοθέτης «ενδιαφέρεται» γι’ αυτά τα αδικήματα; Διαφέρει το προστατευόμενο έννομο συμφέρον εδώ στο σχετικό Κεφάλαιο του Ποινικού μας Κώδικα από άλλα Κεφάλαια;Στο κυρίως μέρος της εργασίας μας θα αναλύσουμε τις σχετικές έννοιες που απαρτίζουν από τη μία την αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος, όπως πλοίο, πρόκληση, προσάραξη, βύθιση, δυνατότητα δημιουργίας κοινού κινδύνου και από την άλλη την υποκειμενική με δόλο ΠΚ 277 ή αμέλεια ΠΚ278.Έπειτα, θα δούμε μορφές εμφάνισης του εγκλήματος της πρόκλησης ναυαγίου είτε τελεσθέντος με απόπειρα είτε συρρέοντος με άλλαΤέλος, θα παραθέσουμε τρεις χαρακτηριστικές περιπτώσεις ναυαγίων, που απασχόλησαν εκτός από τα ποινικά δικαστήρια σε πολύ μεγάλο βαθμό και την ίδια την κοινή γνώμη, για να δούμε λεπτομερέστερα την εφαρμογή των εν λόγω ποινικών διατάξεων.