Μια έγγραφο-μηχανική προσέγγιση του ενιαίου μεταφορικού εγγράφου - Κερασιλίδου, Αμαστασία (2015)
Η εργασία αυτή πραγματεύεται το πρόβλημα που δημιουργούν τα διαφορετικά καθεστώτα και οι διαφορετικές νομοθεσίες στα έγγραφα που συμμετέχουν στην μεταφορική διαδικασία μεταξύ των κρατών ανά τον κόσμο και προσδιορίζει το πώς η Έγγραφο-Μηχανική προσέγγιση μπορεί να συμβάλλει στην επίλυση αυτού του προβλήματος. Η ανάλυση και μοντελοποίηση των σημαντικότερων μεταφορικών εγγράφων μιας διατροπικής αλυσίδας μεταφοράς, βασισμένη στις αρχές της Έγγραφο-Μηχανικής αποτελεί τον κύριο στόχο της εργασίας. Παράλληλα, γίνεται εκτενής αναφορά στις τελωνειακές διαδικασίες και τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται μια τυπική συνδυασμένη εμπορευματική μεταφορά. Απώτερος σκοπός της εργασίας είναι να ελεγχθεί η χρησιμότητα της Έγγραφο-Μηχανικής προσέγγισης στην ανάπτυξη του ‘Ενιαίου Μεταφορικού Εγγράφου’ που αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης διαλειτουργικότητας μεταξύ ετερόκλητων διαδικασιών και πληροφοριακών συστημάτων των διαφόρων κρίκων (παικτών) της εφοδιαστικής αλυσίδας. Για το σκοπό αυτό αναλύονται στη συνέχεια τα κυριότερα έγγραφα που αφορούν μια διατροπική, διεθνή μεταφορά που περιλαμβάνει θαλάσσια μέσα. Με βάση τις αρχές της Έγγραφο-Μηχανικής αναγνωρίζονται οι σημαντικότερες συνιστώσες των εγγράφων (components) και τα σχετικά πρότυπα (patterns) που οριοθετούν. Τα πρότυπα αυτά συνθέτονται στη συνέχεια σε μια ενιαία δομή η οποία, εν δυνάμει, θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση ενός ενιαίου μεταφορικού εγγράφου είτε τη βασική γραμμή σχεδίασης διαλειτουργικών πληροφοριακών συστημάτων.