Γυναικεία απασχόληση & ναυτικό επάγγελμα στην ελληνική ναυτιλία - Τσαλίχη, Χρυσούλα (2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία αναδεικνύει το θεωρητικό υπόβαθρο της ελληνικής γυναικείας εκπαίδευσης στο ναυτικό επάγγελμα, ενώ διερευνούνται οι τάσεις στον κλάδο της ποντοπόρου Ναυτιλίας και η πρόσβαση των γυναικών στην απασχόληση. Παράλληλα, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της στον εντοπισμό, στην ανάλυση και στην ερμηνεία των παραγόντων που επιδρούν στις προοπτικές για την επιτυχή σταδιοδρομία της γυναίκας στη ναυτική εργασία. Στόχος της έρευνας είναι να προσδιορίσει τους λόγους ύπαρξης εμποδίων στην πρόσβαση της γυναίκας στη ναυτική εκπαίδευση και απασχόληση. Επιπρόσθετα, προτείνει στρατηγικές και πολιτικές που θα συμβάλλουν σε μία ουσιαστική και αποτελεσματική ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης στην ελληνική Ναυτιλία.Το πρώτο κεφάλαιο αποτελεί ένα εισαγωγικό πλαίσιο της ναυτικής απασχόλησης και εκπαίδευσης στη βιομηχανία της Ναυτιλίας, καθώς επίσης αποσκοπεί στην προβολή του ρόλου της γυναίκας σε αυτή. Τούτο, σε έναν άξονα καλύπτοντας τόσο τα διεθνή πρότυπα και την ελληνική νομοθεσία, όσο και τα χαρακτηριστικά της γυναικείας φύσης και του βαθμού που επηρεάζουν την απασχόληση της γυναίκας στο ναυτικό επάγγελμα.Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζονται αναλυτικά τα στοιχεία που συνθέτουν τη γυναικεία απασχόληση στη ναυτική εργασία καθώς και τη συμβολή των γυναικών στο ναυτεργατικό δυναμικό, αποτυπώνοντας τη διεθνή και ελληνική εικόνα. Παράλληλα, καταγράφεται η εξέλιξη της γυναικείας εκπαίδευσης στον ελλαδικό χώρο, μέσα από το πέρασμα των χρόνων.Στο τρίτο κεφάλαιο περιγράφεται ο σκοπός της έρευνας και η μεθοδολογία αυτής. Μέσω μίας εκτενούς παρουσίασης της δειγματοληψίας, υποστηρίζεται η αξιοπιστία της. Επιπρόσθετα, λαμβάνουν χώρα οι λογικές παραδοχές και οι δυσκολίες που συναντήθηκαν κατά τη διεξαγωγή της παρούσας έρευνας. Στο τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο γίνεται παρουσίαση των δεδομένων της έρευνας πεδίου και των συμπερασμάτων που αποφέρουν. Ένα σημαντικό μέρος καταλαμβάνει η ανάδειξη πρακτικών ενίσχυσης της γυναικείας απασχόλησης στην ελληνική Ναυτιλία και οι προτάσεις για περαιτέρω έρευνα.