Συστήματα εμπορικής δημοσιότητας: απλοποίηση διαδικασιών σύστασης των ανωνύμων εταιριών με το ν. 3853/2010 - Σιαμαντζιούρα, Ιωάννα (2015)
Η παρούσα εργασία αναφέρεται στο νόμο με αριθμό 3853/2010 που αφορά στην «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης προσωπικών και κεφαλαιουχικών εταιριών και άλλες διατάξεις» εξεταζόμενος, όμως, ως προς την ανώνυμη εταιρία (α.ε.). Για την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας χρησιμοποιήθηκε ελληνική βιβλιογραφία, μελέτες και παρατηρήσεις θεωρητικών του δικαίου, άρθρα δημοσιευμένα σε νομικά περιοδικά, πηγές προερχόμενες από το διαδίκτυο καθώς και αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων. Το πρώτο κεφάλαιο ξεκινά με την εισαγωγή που αναφέρεται στη δυναμική του εμπορικού δικαίου αλλά και στο θεσμικό εκσυγχρονισμό του κοινοτικού δικαίου που εισδύει στο ελληνικό εταιρικό δίκαιο και συμπαρασύρει το θεσμό του εμπορικού μητρώου. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην εμπορική δημοσιότητα και ειδικότερα στο θεσμικό προορισμό της. Παρουσιάζεται η δημοσιότητα του ελληνικού εμπορικού δικαίου που είναι αποσπασματική και πολυσχιδής, το μητρώο της ανώνυμης εταιρίας μέχρι την καθιέρωση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) με το ν. 3419/2005, οι λειτουργίες που επιτελούσε καθώς και η συνολική θεώρηση της οργανωτικής διάρθρωσής του. Στο τρίτο κεφάλαιο αναλύεται ο ν. 3853/2010 ως προς την ανώνυμη εταιρία. Ειδικότερα, χρήζουν ανάλυσης ο σκοπός του νόμου, η συστηματική του ερμηνεία (σε συσχετισμό με τους νόμους 3419/05 και 3604/07), το αντικειμενικό πεδίο εφαρμογής του (με την παράθεση των πράξεων και των στοιχείων της ανώνυμης εταιρίας που υποβάλλονται σε δημοσιότητα) και τέλος η διαδικασία σύστασης της ανώνυμης εταιρίας. Το τέταρτο κεφάλαιο αναφέρεται στις καινοτομίες του ν. 3853/2010. Οι καινοτομίες που εισάγονται είναι η καθιέρωση της Υπηρεσίας Μιας Στάσης, η θέσπιση του Γραμματίου Ενιαίου Κόστους Σύστασης Εταιρίας, η επέκταση της κατάργησης του ελέγχου νομιμότητας κατά τη σύσταση όλων των ανωνύμων εταιριών με ελάχιστες εξαιρέσεις, το προτυποποιημένο καταστατικό και το τεκμήριο της νομιμότητας των διατάξεών του και η θέσπιση του Εθνικού Δελτίου Εμπορικής Δημοσιότητας. Στο πέμπτο κεφάλαιο γίνεται μια απόπειρα ερμηνευτικής προσέγγισης του ν. 3853/2010 σχετικά με το ποιες είναι οι διαφαινόμενες θετικές προοπτικές των θεσπιζόμενων ρυθμίσεων και ποιες οι νομοτεχνικές ατέλειές του. Το έκτο κεφάλαιο παρουσιάζει την ευρωπαϊκή διάσταση της απλοποίησης διαδικασίας σύστασης της α.ε. διερευνώντας τα όρια της ευρωπαϊκής εταιρικής νομοθεσίας σχετικά με την ελευθερία εγκατάστασης κοινοτικών εταιριών, τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Μητρώου και την ηλεκτρονική τήρησή του Τέλος, στο έβδομο κεφάλαιο διατυπώνονται συμπεράσματα και υποβάλλονται προτάσεις για περαιτέρω προβληματισμό σχετικά με το θέμα της απλοποίησης της διαδικασίας σύστασης της ανώνυμης εταιρίας.