Η χρησιμότητα της προσομοίωσης στη ναυτική εκπαίδευση - Βασιλάκης, Παναγιώτης - Σταύρος (2015)
Η παρούσα εργασία ως κύριο στόχο της έχει να αποτυπώσει τις αντιδράσεις των σπουδαστών της Ακαδημίας Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού Χίου ως προς την εφαρμογή ενός καινοτόμου μέσου διδασκαλίας στην Ναυτική εκπαίδευση, του προσομοιωτή Μηχανοστασίου. Προκειμένου να καλυφθούν όλοι οι παράμετροι μιας τέτοιας έρευνας αρχικά γίνεται μία ιστορική αναδρομή αναφερόμενοι από πού ξεκίνησε και που έχει φθάσει στις μέρες μας η εικονική πραγματικότητα. Αναλύονται ορισμοί και οι όροι που θα φανούν χρήσιμοι στην εμβάθυνση της έρευνας, ενώ γίνεται μια επέκταση ως προς τα στοιχεία φυσιολογίας του ανθρώπου όπου στην πραγματικότητα είναι αυτά στα οποία βασίζεται η προσομοίωση θέλοντας να τα διεγείρει με την δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη. Διατυπώνονται οι θέσεις του ΙΜΟ (International Maritime Organization) μέσω της STCW ΄95(Standards of Training, Certification and WatchKeeping) για την εισαγωγή της προσομοίωσης στην ναυτική εκπαίδευση καθώς επίσης και τα απαραίτητα οδηγητικά πλαίσια για να εξασφαλίσουν ένα ασφαλή και αποτελεσματικό πρότυπο λειτουργίας των πλοίων αλλά και του εξοπλισμό που περιλαμβάνουν. Αυτές οι οδηγίες στην πραγματικότητα έχουν επικυρώσει τον κρίσιμο αλλά και συνεχώς αυξανόμενο ρόλο της πιστοποίησης των συστημάτων προσομοίωσης. Παρουσιάζεται ο προσομοιωτή μηχανοστασίου που έχει εγκατασταθεί στην Ακαδημία Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού της Χίου. Επεξηγείται ο τρόπος λειτουργίας του προσομοιωτή και πως γίνεται η αλληλεπίδραση χρήστη- μηχανήματος. Αναφέρονται οι δυνατότητες του συγκεκριμένου προσομοιωτή καθώς και οι ενδεδειγμένοι τρόποι προσομοίωσης που μπορούν να εφαρμοσθούν στο συγκεκριμένο μηχάνημα. Αναπτύσσεται το θεωρητικό μοντέλο που θα χρησιμοποιηθεί στην έρευνα σε μία προσπάθεια να επικεντρωθούν στις αλλαγές που επιφέρει η προσομοίωση στην Ναυτική Εκπαίδευση. Τhe Cconcerns-Based Adoption Model-Η Ανησυχία-Βασισμένη στα Πρότυπα Υιοθέτησης (CBAM). Το μοντέλο αυτό κατά κύριο λόγω ασχολείται με την προσπάθεια της περιγραφής, τη μέτρησης, και εξήγησης της διαδικασίας της αλλαγής, που βιώνουν οι εκπαιδευτές αλλά και οι σπουδαστές που προσπαθούν να εφαρμόσουν νέα προγράμματα σπουδών καθώς και το εκπαιδευτικό υλικό και τις πρακτικές που ακολουθούνται (Anderson, 1997). Συντάσσεται ερωτηματολόγιο προκειμένου να εξεταστεί η ανησυχία των σπουδαστών σε σχέση με την εφαρμογή της προσομοίωσης αλλά και η χρησιμότητα της προσομοίωσης σύμφωνα πάντα με τους σπουδαστές, στα πλαίσια της βασικής τους εκπαίδευσης. Τα αποτελέσματα που θα εξαχθούν αντιπροσωπεύουν ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των σπουδαστών τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ως δείγμα γραφής για την βελτίωση της προσέγγισης του προσομοιωτή μηχανοστασίου.