Ζητήματα υφαλοκρηπίδας στην Αρκτική - Κουκούλης, Σταύρος - Νικόλαος (2015)
Στις μέρες μας σε όλους είναι γνωστό το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η υπερθέρμανση του πλανήτη. Αυτό προκαλεί πολλές επιπτώσεις και στην περιοχή της Αρκτικής, η οποία σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες δείχνει λιώσιμο των πάγων και συρρίκνωση έως και την εξαφάνιση της. Ακόμα, σε όλους είναι γνωστό το ενεργειακό πρόβλημα που υπάρχει στην Γη και αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με το λιώσιμο των πάγων κάνουν την Αρκτική να αποτελεί για πολλούς ως ένα «νέο Ελντοράντο», αφού σύμφωνα με μελέτη του Γεωλογικού Ινστιτούτου των Η.Π.Α. κάτω στον βυθό της κρύβεται ένας ‘’θησαυρός’’ γεμάτος πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι πολλά κράτη ερίζουν για αυτόν τον θησαυρό και όχι μόνο, αφού με το λιώσιμο των πάγων ανοίγονται και νέοι θαλάσσιοι εμπορικοί οδοί.