Συγκριτική ανάλυση συστημάτων μεταφοράς LNG-LPG - Παπασωτηρίου, Παναγιώτης (2015)
Στο πλαίσιο της παρούσας διπλωματικής, γίνεται μελέτη σκοπιμότητας της επένδυσης σε πλοία LNG και LPG. Πιο συγκεκριμένα, εξετάστηκαν διάφορα μοντέλα απόδοσης της επενδυσης σε πλοία LNG και LPG, για τα οποία βγήκαν συμπεράσματα για την απόδοση της επένδυσης, Αντικείμενο της εργασίας αυτής είναι η εφαρμογή μαθηματικών μοντέλων στη πρόβλεψη της ΚΠΑ ώστε να είναι δυνατή μια προσεγγιστική εκτίμηση του επενδυτικού κινδύνου και της αναμενόμενης απόδοσης της ναυτιλιακής επένδυσης μακροπρόθεσμα.Κατασκευάσαμε ένα μοντέλο χρηματοροών, το οποίο εφαρμόστηκε για ένα μεγάλο αριθμό δειγμάτων που εκφράζει τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες της αγοράς και υπολογίστηκε η σκοπιμότητα της επένδυσης σε πλοία LNG-LPG.Απο την εφαρμογή των μοντέλων χρηματοροών συμπεραίνουμε οτι περισσότερα μοντέλα πλοίων LNG αποφέρουν υψηλά κέρδη, παρόλο το αυξημένο κόστος αγοράς τους, γεγονός που τα καθιστά αποδοτική την επένδυση σε αυτού του τύπου πλοία. Αντιθέτως, τα LPG πλοία στην πλειοψηφία τους δεν αποδίδουν κέρδη στην δεκαετία.Η μελέτη χωρίζεται ουσιαστικά σε έξι μέρη:• Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια γενική αναφορά για τα υγροποιημένα αέρια, τον τρόπο παραγωγής τους, τις κατηγορίες πλοίων τέτοιου τύπου.• Στα δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζεται συνοπτικά η δομή της ναυτιλιακής αγοράς, , οι ναυτιλιακές επενδύσεις καθώς οι κίνδυνοι και τα προβλήματα πρόβλεψης της επένδυσης• Στο τρίτο κεφάλαιο αναπτύσσεται ο τρόπος λειτουργίας μιας ναυτιλιακής εταιρίας καθώς και πως κατανέμονται τα λειτουργικά έξοδα τέτοιων επενδύσεων. Στο τέλος του κεφαλαίου παρατίθενται τα λειτουργικά έξοδα όλων των μοντέλων LPG και LNG που χρησιμοποιήθηκαν.• Στα κεφάλαια 4 και 5 αναπτύσσονται οι βασικές χρηματοοικονομικές έννοιες που ορίζουν μια ναυτιλιακή επένδυση καθώς και οι όροι εκείνοι που χρησιμοποιούνται για την διαδικασία κατασκευής μοντέλου χρηματοροής.• Στα τελευταίο κεφάλαιο γίνεται ο υπολογισμός των μηνιαίων αποδόσεων των πλοίων LNG –LPG για μια 10ετία με σύγχρονα μοντέλα χρηματορροών. Επίσης εξάγονται συμπεράσματα για την σκοπημότητα σε πλοία LNG ή LPG.