Συμβόλαιο εργολαβικής μεταφοράς (Contract of Affreightment) - Σαρκησίδου, Ντιάνα - Βαρουζάν (2015)
Η Εμπορική Ναυτιλία αποτελεί τον κλάδο των μεταφορών που ασχολείται με την παροχή υπηρεσιών για τη μεταφορά προϊόντων και αγαθών δια θαλάσσης. Η Ναυτιλιακή Αγορά είναι ένα σύνολο ξεχωριστών αγορών που διαφοροποιούνται ως προς τον τύπο του μεταφερόμενου φορτίου και του πλοίου, τις απαιτήσεις των θαλάσσιων διαδρομών και τον γεωγραφικό καταμερισμό. Παρόλα αυτά υπό μία έννοια και κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορούμε να θεωρήσουμε ότι αποτελεί μία ενιαία οικονομική μονάδα. Η Ναυτιλία είναι μια βιομηχανία περίπλοκη στην οποία οι συνθήκες που καθορίζουν τις διαδικασίες σε έναν τομέα της δεν εφαρμόζονται και σε άλλο. Κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να θεωρηθεί σαν ένα σύνολο από αλληλοσχετιζόμενες βιομηχανίες. Τα θεμελιώδη στοιχεία της, τα πλοία, διαφέρουν σε μέγεθος και τύπο, τα οποία προσφέρουν υπηρεσίες μεταφοράς για μεγάλη ποικιλία φορτίων που μεταφέρονται σε μακρινές ή κοντινές θαλάσσιες αποστάσεις. Οι ναυλώσεις αποτελούν το πεδίο της ναυτιλιακής δραστηριότητας που αφορά τον τρόπο απασχόλησης των πλοίων και διακίνησης των φορτίων ανά τον κόσμο. Στην ελεύθερη ναυτιλία με τον όρο ναύλωση περιγράφεται η συμφωνία εμπορικής απασχόλησης ενός ελεύθερου πλοίου ανάμεσα σε δύο εμπλεκόμενα μέρη, τον πλοιοκτήτη ή εκναυλωτή και τον ναυλωτή. Με τη συμφωνία αυτή, ο πλοιοκτήτης / εκναυλωτής δέχεται να απασχολήσει το πλοίο του σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τον τρόπο απασχόλησης που ζητά ο ναυλωτής. Από τον ορισμό αυτό καθίσταται σαφές ότι πρόκειται για έναν από τους πιο σπουδαίους και νευραλγικούς τομείς της ναυτιλίας. Στα πλαίσια της τρέχουσας διπλωματικής εργασίας, παρουσιάζεται μία συστηματοποιημένη διαδικασία ναύλωσης. Στη πράξη διακρίνονται πολλές μορφές ναυλώσεων σημαντικότερες των οποίων είναι η ναύλωση κατά ταξίδι (voyage charter), η χρονοναύλωση (time charter), η μικτή ναύλωση (mixed time charter), η ναύλωση κατά παραχώρηση (demise charter ή bareboat charter), η ναύλωση κατ΄ αποκοπή (lumpsum basis charter) και η ναύλωση επιβατική (ticket). Το συμβόλαιο εργολαβικής μεταφοράς (CoA), το οποίο είναι το κυρίως θέμα της παρούσας διπλωματικής εργασίας, καθορίζει ένα μικτό τύπο ναύλωσης, ο οποίος δανείζεται στοιχεία από τα άλλα είδη ναυλώσεων και κύρια από τη ναύλωση ταξιδίου. Τυπικά, το CoA αναγνωρίζεται ως ένας συγκριτικά νεότερος τύπος μεταφοράς εμπορευμάτων δια θαλάσσης, ο οποίος εφαρμόζεται σε ομογενή φορτία που πρόκειται να μεταφερθούν σε μεγάλες ποσότητες και σε μεγάλες χρονικές περιόδους, ανάμεσα σε καθορισμένα λιμάνια και σε συγκεκριμένα ταξίδια.