Παιχνίδια ρόλων σε εικονικούς κόσμους με στόχο την αναβίωση πολιστισμών και εποχών - Κουτσούκου, Ιωάννα (Νικόλαος) (2015)
Τα παιχνίδια ρόλων στα διαδικτυακά εικονικά περιβάλλοντα συντελούν στην επαύξηση της βιωματικής εμπειρίας. Τα παιχνίδια ρόλων χαρακτηρίζονται ως μια κοινωνική δραστηριότητα, όπου κυριαρχούν τα στοιχεία της φαντασίας, της εμβύθισης και της αλληλεπίδρασης. Υπό αυτή τη σκοπιά, εξετάζεται πως αυτά τα χαρακτηριστικά τους επιδρούν στην σχεδίαση τους με σκοπό τον εμπλουτισμό της βιωματικής εμπειρίας. Βασικός στόχος αυτής της μελέτης, είναι η διεξαγωγή σχεδιαστικών οδηγιών στα παιχνίδια ρόλων διαδικτυακών εικονικών περιβαλλόντων αναβίωσης πολιτισμικών εποχών, ώστε να επαυξάνουν την βιωματική εμπειρία των χρηστών. Συνδυάζοντας το γεγονός ότι η πολιτισμική αναπαράσταση συνάδει με έναν εκπαιδευτικό χαρακτήρα, μελετάται πως οι έννοιες του πολιτιστικού περιεχομένου και του εκπαιδευτικού χαρακτήρα επηρεάζουν την σχεδίαση παιχνιδιών ρόλων και ποια η συνεισφορά τους στην βιωματική εμπειρία. Για την προσέγγιση όλων των ανωτέρω, έγινε μελέτη της βιβλιογραφίας και των περιπτώσεων αντίστοιχων εφαρμογών. Τέλος, γίνεται μια προσέγγιση της εποχής του Punk, και διατυπώνονται σχεδιαστικές προτάσεις-λύσεις για τα παιχνίδια ρόλων ενός διαδικτυακού εικονικού περιβάλλοντος υπολογιστή που αναπαριστά πολιτισμικά αυτήν την εποχή.