Ψηφιακό σκίτσο: η χρήση του υπολογιστή κατά το στάδιο της δημιουργικής σχεδίασης και διαμόρφωσης χώρων - Βάρδα, Ανθία - Βασίλειος (2015)
Οι σχεδιαστές χώρου (αρχιτέκτονες, διακοσμητές) έχουν σήμερα στη διάθεσή τους πληθώρα τεχνολογικών εργαλείων (συστήματα CAD, CAE, CAM) τα οποία στα ώριμα στάδια του σχεδιασμού χρησιμοποιούνται ευρύτατα, μπορούν να τους υποστηρίζουν άρτια και θεωρούνται απαραίτητα. Ωστόσο στο αρχικό, δημιουργικό στάδιο της σχεδιαστικής διεργασίας, δηλαδή κατά την παραγωγή και επεξεργασία ιδεών, οι σχεδιαστές φαίνεται να συνεχίζουν να προτιμούν παραδοσιακές μεθόδους, όπως το σκίτσο με το χέρι. Σκοπός της εργασίας είναι:(1) H μελέτη της σημασίας του σκίτσου στον προκαταρκτικό σχεδιασμό ως μέσο έκφρασης, περιγραφής και επικοινωνίας της ιδέας και υποστήριξης της δημιουργικής σκέψης, (2) H κριτική επισκόπηση των σχεδιαστικών εφαρμογών που υποστηρίζουν τη σχεδίαση ψηφιακών σκίτσων και η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων ή/και των μειονεκτημάτων της χρήσης μίας τέτοιας εφαρμογής κατά το στάδιο της δημιουργικής σχεδίασης και (3) Η διατύπωση αρχών και η δημιουργία πρότασης για ένα σχεδιαστικό περιβάλλον που να υποστηρίζει τους σχεδιαστές χώρου στο αρχικό, δημιουργικό στάδιο του σχεδιασμού.