Συστήματα μπάνιου: αισθητική και βιοκλιματική πρόταση για την ελληνική μεσοαστική τάξη - Σγέμπας, Χρήστος - Δημήτριος (2015)
Η παρούσα μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία αφορά την ιστορία του μπάνιου από την απώτερη αρχαιότητα μέχρι σήμερα, την επίδραση του βιοκλιματικού σχεδιασμού στην ελληνική καθημερινότητα και το σχεδιασμό ενός νέου μπάνιου για την ελληνική μεσοαστική τάξη. Οι προτάσεις που παρουσιάζονται στην εργασία, αφορούν στην ανακαίνιση ενός υπάρχοντος μπάνιου και στο σχεδιασμό ενός νέου μπάνιου. Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι ο συνδυασμός των τάσεων του παραδοσιακού σχεδιασμού (αισθητική, ζεστασιά, ηρεμία), του μοντέρνου σχεδιασμού (απλότητα, λειτουργικότητα, γεωμετρική κανονικότητα) και του βιοκλιματικού σχεδιασμού (τεχνολογική υποστήριξη, ποιοτική κατασκευή). Η καινοτομία των προτάσεων είναι η παρουσία του φυσικού φωτός μέσα στο χώρο, το οποίο ανυψώνει πνευματικά τον χρήστη, ώστε να επιτευχθούν στο μέγιστο βαθμό τα αισθήματα της ευεξίας, της φυσικής καθαριότητας, της χαλάρωσης και κατά συνέπεια η επίτευξη της αίσθησης της φυσιολογικής λειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού, από μέσα προς τα έξω.