Συνεργατικά εικονικά περιβάλλοντα σχεδίασης στο χώρο της αρχιτεκτονικής: μία έρευνα των μεθόδων επικοινωνίας συγκριτικά με παραδοσιακές μεθόδους σχεδίασης - Παπαρούνας, Νικόλαος - Δημήτριος (2015)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζεται η ποιότητα της επικοινωνίας των χρηστών σε ένα συνεργατικό εικονικό περιβάλλον (ΣΕΠ) σχεδίασης αρχιτεκτονικού χώρου. Η έννοια επικοινωνία αναφέρεται πρωτίστως στην ανταλλαγή πληροφορίας μεταξύ των χρηστών και δευτερευόντως στην απεικόνιση της πληροφορίας από το σύστημα. Η έννοια ποιότητα αναφέρεται στο κατά πόσο τα μέσα και τα εργαλεία της επικοινωνίας που προσφέρει το σύστημα επιτρέπουν στους χρήστες να μεταδώσουν και να αντιληφθούν την πληροφορία με τρόπο κατανοητό και αποδοτικό που να μην υστερεί σε σχέση με την πραγματικότητα. Συγκεκριμένα, ο στόχος της μελέτης είναι να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα:- Πόσο βοηθούν τους χρήστες τα εργαλεία επικοινωνίας που παρέχει ένα συνεργατικό εικονικό σχεδιαστικό περιβάλλον στο να μεταδώσουν με ακρίβεια πληροφορίες;- Πόσο τους βοηθούν στο να αντιληφθούν την ύπαρξη πληροφοριών;- Πόσο τους βοηθούν στο να κατανοήσουν το περιεχόμενο των πληροφοριών; - Πόσο κοντά στην πραγματικότητα είναι ο τρόπος επικοινωνίας; Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, αρχικά μελετήθηκε η διεθνής βιβλιογραφία στο αντικείμενο των ΣΕΠ ώστε να γίνουν κατανοητά τα χαρακτηριστικά τους, ειδικά στον τομέα της επικοινωνίας. Στη συνέχεια αναζητήθηκε μια εφαρμογή ΣΕΠ που να υποστηρίζει ένα μεγάλο εύρος τρόπων επικοινωνίας - αλλά να δίνει και τη δυνατότητα για δημιουργία νέων - και να επιτρέπει τη γεωμετρική μοντελοποίηση, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την απαιτούμενη έρευνα. Στη συνέχεια, επιχειρήθηκε μια εξομοίωση της διαδικασίας σε εικονικό περιβάλλον, αφού πρώτα έγινε μια αναφορά στον παραδοσιακό τρόπο σχεδίασης στην αρχιτεκτονική και στις μεθόδους επικοινωνίας που χρησιμοποιούνται. Για τις ανάγκες της αξιολόγησης σχεδιάστηκε ένα σενάριο που περιλαμβάνει τη συνεργασία μεταξύ πελατών και σχεδιαστή, καθώς και μεταξύ των μελών μιας ομάδας σχεδιαστών. Η συλλογή των δεδομένων πραγματοποιήθηκε μέσα από καταγραφή των συνεδριών που έλαβαν χώρα μέσα στο εικονικό περιβάλλον (εικόνα, ήχος, γραπτές συνομιλίες) και ερωτηματολόγιο που συμπλήρωσαν οι συμμετέχοντες. Ακολούθως, επιχειρήθηκε η ερμηνεία των αποτελεσμάτων και η εξαγωγή συμπερασμάτων βάσει των στόχων που αναφέρθηκαν.