Υγεία, νόσος και ομοιοπαθητική θεραπεία: μια ολιστική προσέγγιση - Αλεπίδης, Δημήτριος - Ηλίας (2015)
Η υγεία και η νόσος είναι έννοιες μεταβαλλόμενες χρονικά, πολιτισμικά και κοινωνικά. Σχετίζονται άμεσα με τον υφιστάμενο πολιτισμό και τις κοινωνικές δομές, αξίες και αντιλήψεις. Η αναγωγιστική καρτεσιανή αντίληψη οδήγησε την επιστημονική σκέψη για πολλούς αιώνες αλλά μόλις στον 20ο αιώνα άρχισε να γίνεται επιτακτική η ανάγκη ενός νέου επιστημονικού μοντέλου μελέτης των έμβιων συστημάτων. Αυτό το μοντέλο εκφράστηκε μέσα από τη γενική θεωρία συστημάτων, και αργότερα την κυβερνητική. Η βιοσημειωτική θεωρία έδωσε απαντήσεις σε ερωτήματα επί της λειτουργίας των έμβιων συστημάτων, και αποτελεί εφαλτήριο για περαιτέρω μελέτη. Η κλασική ομοιοπαθητική ιατρική, το πλέον διαδεδομένο θεραπευτικό σύστημα, ανάμεσα στα συστήματα εναλλακτικής και συμπληρωματικής ιατρικής, αποτελεί μια θεραπευτική επιλογή για ένα μέρος ασθενών που είναι απογοητευμένοι από τις υφιστάμενες ιατρικές θεραπείες. Στην παρούσα εργασία υποστηρίζεται ότι η θεραπευτική δράση της ομοιοπαθητικής στηρίζεται σε σημειωτικές διεργασίες και προτείνεται ένα θεωρητικό μοντέλο που ερμηνεύει σε μεγάλο βαθμό τα φαινόμενα που παρατηρούνται κατά την ομοιοπαθητική θεραπεία. Υποστηρίζεται η ολιστικότητα του θεραπευτικού αυτού συστήματος και η δυνατότητά του να δρα συνολικά στον οργανισμό. Προτείνεται ότι ομοιοπαθητικό φάρμακο αποτελεί φορέα βιολογικής πληροφορίας και δεν αποτελεί φαινόμενο placebo.