Δορυφορικές επικοινωνίες έκτακτης ανάγκης - Σπιτιέρης, Ροζάριος (2015)
Οι δορυφορικές τεχνολογίες έχουν γίνει πλέον μέρος της ζωής των ανθρώπων σε αντίθεση με παλιότερα που οι δορυφορικές τεχνολογίες χρησιμοποιούνταν μόνο για στρατιωτικές υποθέσεις. Ένας από τους σημαντικούς τομείς εφαρμογής των δορυφορικών τεχνολογιών είναι έρευνα και διάσωση (Search and Rescue, SAR). Ένας κλάδος αυτού του τομέα, είναι οι Δορυφορικές Επικοινωνίες Έκτακτης Ανάγκης. Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η καταγραφή των δορυφορικών τεχνολογιών που ασχολούνται με τα Δορυφορικά Συστήματα Έκτακτης Ανάγκης. Υπάρχουν δορυφορικά συστήματα που ασχολούνται μόνο με τα γεγονότα έκτακτης ανάγκης αλλά και ενεργά ευρωπαϊκά προγράμματα για θέματα έκτακτης ανάγκης. Αναλυτικότερα, στο 1ο κεφάλαιο γίνεται μια αναφορά στις Δορυφορικές επικοινωνίες αλλά και μια εισαγωγή στις Κινητές Δορυφορικές Επικοινωνίες (Mobile Satellite Services, MSS). Μελετάται η δομή, η αρχιτεκτονική, οι κατηγορίες καθώς και οι εφαρμογές των Κινητών Δορυφορικών Επικοινωνιών (MSS). Στο 2ο κεφάλαιο παρουσιάζεται το Ευρωπαϊκό δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης Εντοπισμού Θέσης Galileo. Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται τα μέρη του συστήματος Galileo, οι υπηρεσίες, οι εφαρμογές και τέλος γίνεται μια σύγκριση με το σύστημα εντοπισμού θέσης GPS. Στο 3ο κεφάλαιο περιγράφεται το Δορυφορικό Σύστημα Έκτακτης Ανάγκης COSPAS-SARSAT καθώς η δομή, οι εφαρμογές, οι υπηρεσίες που προσφέρει και επίσης αναφερόμαστε στην ανάπτυξη των συστημάτων MEOSAR, τη δομή, τη λειτουργία, τις υπηρεσίες και την τεχνολογία που χρησιμοποιούν . Στο 4ο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στο Ευρωπαϊκό Δορυφορικό Σύστημα Έκτακτης Ανάγκης REMSAT, στο REMSAT II Fire and Medical καθώς επίσης και στο σύστημα RemFireSat τα οποία στηρίζονται στο σύστημα REMSAT ως προς τη δομή και τις λειτουργίες. Στο 5ο γίνεται αναφορά στην αρχιτεκτονική, τα χαρακτηριστικά και τα οφέλη διαφόρων Συστημάτων Έκτακτης Ανάγκης που υποστηρίζονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency) καθώς και παρουσίαση του συστήματος της WISECOM για το οποίο περιγράφεται η αρχιτεκτονική και το μοντέλο αναφοράς του. Στο 6ο και τελευταίο κεφάλαιο παραθέτουμε τα συμπεράσματα τα οποία διαπιστώσαμε κατά την καταγραφή των συστημάτων έκτακτης ανάγκης και επίσης περιγράφουμε ένα παράδειγμα στο οποίο διάφορα συστήματα έκτακτης ανάγκης μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθώς και ποιες υπηρεσίες μπορούν να προσφέρουν.