Development of a simulation model for the policy making process, integrating system dynamics methodology - Τσακίρης, Γιώργος - Βασίλειος (2015)
Η εργασία περιλαμβάνει τη μελέτη της μεθοδολογίας System Dynamics, η οποία αποτελεί μια τεχνική μοντελοποίησης πολύπλοκων συστημάτων και τη σύγκριση των διαθέσιμων τεχνολογιών για την εφαρμογή της. Παράλληλα κάνει καταγραφή των σταδίων χάραξης πολιτικής, όπως ορίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και τα αποτυπώνει στο μοντέλο που αναπτυχθήχθηκε. Το μοντέλο κάνει καταγραφή των μεταβλητών και των σχέσεων τους, δηλαδή των παραγόντων και των αλληλεπιδράσεων μεταξύ αυτών που επηρεάζουν την εξέλιξη της διαδικασίας λήψηςπολιτικής απόφασης. Στο μοντέλο που υλοποιήθηκε σε κατάλληλη πλατφόρμα SystemDynamics, η οποία επιλέχθηκε μετά από σχετική έρευνα, παρέχει εκτιμήσεις για τηνέκβασή της διαδικασίας χάραξης πολιτικής, μέσα από την εκτέλεση διαφορετικών σεναρίων από τον τελικό χρήστη.