Telex supported collaborative ontology engineering (TCOE) - Santipantakis, Giorgos - Michael (2015)
Ο στόχος της εργασίας είναι να αναπτυχθεί ένα σύστημα λογισμικού για να βοηθήσει τη συνεργατική ανάπτυξη και εξέλιξη οντολογιών. Η λειτουργία του συστήματος βασίζεται στη σημασιολογία των ενεργειών που εκτελούνται από τους μηχανικούς γνώσης (knowledge engineers) και των εργατών (workers), δρώντας σε μια οντολογία, όπως πραγματοποιούνται και αξιοποιούνται από το Telex. Το Telex έχει αναπτυχθεί στο LIP6 (Γαλλία), και στόχος του είναι να βοηθήσει και να συντονίσει τα συνεργατικά τμήματα που εκτελούν ενέργειες σχετικά με το ίδιο αντικείμενο (στην περίπτωσή μας μία οντολογία). Αυτό το λογισμικό χρησιμοποιεί τη σημασιολογία των ενεργειών που πραγματοποιούνται από τα συνεργατικά μέλη, ελέγχει τη συνέπεια των ενεργειών που εφαρμόζονται, βασίζεται σε ένα σύνολο περιορισμών που πρέπει να αναφέρεται, και προτείνει ακολουθίες ενεργειών (προγράμματα), οι οποίες όταν εκτελεστούν θα ενημερώσουν την υπό θεώρηση έκδοση του αντικειμένου. Το σύστημα που αναπτύχθηκε αποσκοπεί στη στήριξη της HCOME συνεργατικής μεθοδολογίας για την μηχανική των οντολογιών, όπως έχει υποβληθεί από το Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, αν και είναι αρκετά γενική για τη στήριξη και άλλων μεθοδολογιών και συστημάτων.