Ελεγχόμενες υπηρεσίες ασφάλειας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (managed security services for SMEs) - Καλούσιου, Στέλλα - Νικόλαος (2015)
Με την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και με την ανάπτυξη του διαδικτύου αυξήθηκαν οι ανάγκες των επιχειρήσεων για τη χρήση υπηρεσιών διαδικτύου. Το θέμα που προκύπτει για τις επιχειρήσεις είναι η ασφάλεια των υπηρεσιών αυτών. Η ασφάλεια αποτελεί πλέον έναν από τους βασικότερους παράγοντες για την σωστή λειτουργία μιας επιχείρησης. Η ασφάλεια δεν είναι πια ένα επιθυμητό χαρακτηριστικό για μία επιχείρηση, αλλά αποτελεί μία απαραίτητη και αναγκαία λειτουργία για τη διαχείρισή της. Με τις απειλές ασφάλειας που υπάρχουν, μία επιχείρηση πρέπει να έχει ορθό πλάνο διαχείρισης ασφάλειας για να θεωρείται ότι είναι ασφαλής Κάποιες επιθέσεις μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στην επιχείρηση, οι οποίες μπορεί να κοστίσουν εκατομμύρια. Μία εταιρία μπορεί να «πέσει έξω» ακόμη και με μία παραβίαση ασφάλειας. Συνεπώς, πρέπει να υλοποιήσει ισχυρούς ελέγχους ασφάλειας για να διασφαλίσει τα αγαθά, τις πληροφορίες της. Αλλά στην περίπτωση των μικρών ή μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα υπάρχει η εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού και οι απαραίτητοι πόροι για τις υπηρεσίες ασφάλειας που χρειάζεται η επιχείρηση. H έννοια των ελεγχόμενων υπηρεσιών ασφάλειας (Managed Security Services - MSS) εξηγεί την ανάγκη των επιχειρήσεων για την εφαρμογή λύσεων. Η ανάλυση της κατάστασης στην αγορά των υπηρεσιών αυτών γενικότερα και πιο συγκεκριμένα η παρουσίαση των αναγκών των Ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) για υπηρεσίες ασφάλειας, οδήγησε στην δημιουργίας μίας πρότασης για υλοποίηση μιας αρχιτεκτονικής ενός προτεινόμενου πρότυπου συστήματος ελεγχόμενων υπηρεσιών ασφάλειας.