Instance matching - Βογιατζή, Φωτεινή - Αλέξανδρος (2015)
Η ολοκλήρωση της πληροφορίας έχει εδώ και πολύ καιρό αναγνωρίσει το πρόβλημα εύρεσης σημασιολογικών συνώνυμων οντοτήτων ως το πρόβλημα αναγνώρισης οντοτήτων που προέρχονται από διαφορετικές πηγές δεδομένων (έγγραφα του διαδικτύου) αλλά αναφέρονται στην ίδια φυσική οντότητα. Στο πλαίσιο του σημασιολογικού ιστού προτείνουμε μια μέθοδο αναγνώρισης τέτοιων οντοτήτων μεταξύ διαφορετικών δομημένων εγγράφων ανεξάρτητα από το μέγεθος του εγγράφου. Η μέθοδός μας χρησιμοποιεί ως είσοδο την αντιστοιχία σχήματος μεταξύ αυτών των δομημένων εγγράφων (γλώσσες RDF, OWL) και εφαρμόζει τεχνικές περικοπής των χρησιμοποιούμενων ιδιοτήτων και κλάσεων του σχήματος που οδηγούν την επιλογή των προς σύγκριση οντοτήτων. Η μέθοδος υπολογίζει για κάθε επιλεγμένο ζεύγος οντοτήτων το βαθμό ομοιότητας τους βασισμένο σε υβριδικές μεθόδους απόστασης (απόσταση Huffman Distance και SMOA, απόσταση Levenshtein και SMOA). Τα πειράματα μας έγιναν πάνω στο ARS σύνολο δομημένων εγγράφων που είναι ένα από τα σύνολα δομημένων εγγράφων του διαγωνισμού ΟΑΕΙ 2009. Τα πειραματικά μας αποτελέσματα είναι αξιοπρεπή συγκρινόμενα με τα αντίστοιχα αποτελέσματα του διαγωνισμού ΟΑΕΙ 2009.