Extracting associations between variables in constraint satisfaction problems using data mining - Μανάκου, Αργυρώ - Γεώργιος (2015)
Τα προβλήματα ικανοποίησης περιορισμών (Constraint Satisfaction Problems-CSPs) απασχολούν ένα σημαντικό μερίδιο ερευνητικού ενδιαφέροντος, αφού βρίσκουν άμεση εφαρμογή σε διάφορους τομείς της καθημερινής ζωής και για αυτό είναι σημαντικό να αναπτυχθούν αλγόριθμοι οι οποίοι θα δίνουν γρήγορα αποτελέσματα και αν είναι δυνατόν χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση. Έτσι, σε αυτή την εργασία ασχολούμαστε με CSPs κάτω από ένα νέο πρίσμα, το οποίο είναι ο συνδυασμός τους με τεχνικές εξόρυξης δεδομένων(data mining) με σκοπό την επιτάχυνση της επίλυσης τέτοιου είδους προβλημάτων. Αρχικά, ορίζουμε τι είναι τα προβλήματα ικανοποίησης περιορισμών και αναφέρουμε τις κατηγορίες μεθόδων επίλυσής τους. Στη συνέχεια αναφερόμαστε στις μεθόδους δειγματοληψίας, συνδέουμε τη χρήση τους με τα CSP και αναφέρουμε κάποια παραδείγματα σχετικής υλοποίησης. Ακολούθως, ασχολούμαστε με την εξόρυξη δεδομένων και πιο συγκεκριμένα με τους κανόνες συσχέτισης και την εξόρυξή τους. Τέλος, ακολουθεί η περιγραφή της υλοποίησής μας, αποτελέσματά από την έρευνά μας και κάποιες σκέψεις για το πώς μπορεί να εξελιχθεί αυτή η προσπάθεια.