Νεοφυείς επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας στην πρωτογενή παραγωγή, με τη συμμετοχή δημοσίου και ιδιωτικού τομέα : επιχειρηματικός σχεδιασμός και δράσεις προώθησης - Τσακουμάγκου, Μένη - Ιωάννης (2015)
Η επιτυχής ανασυγκρότηση και το σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα απαιτεί την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας, την διαμόρφωση σωστής σχέσης ποιότητας και τιμής και αποτελεσματικές δράσεις προώθησης. Από την άλλη μεριά ο τουρισμός είναι ένας από τους δυναμικότερα αναπτυσσόμενους κλάδους, που αποτελεί κυρίαρχη δραστηριότητα για τη χώρα καθώς συμβάλλει σημαντικά στην άνοδο του επιπέδου διαβίωσης των τουριστικά αναπτυγμένων περιοχών και στην προβολή των ελληνικών προϊόντων στις χώρες προέλευσης των τουριστών. Οι ιδιαίτερες κλιματολογικές και περιβαλλοντικές συνθήκες, η ιστορία και ο πολιτισμός της χώρας και η θέση της στον παγκόσμιο χάρτη, δημιουργούν πλεονεκτήματα που υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις μπορούν να αναδείξουν την πρωτογενή παραγωγή στον ‘κοιμώμενο γίγαντα’ της ελληνικής οικονομίας. Η ανάγκη συνεργασίας της πρωτογενής παραγωγής με τον τουριστικό κλάδο είναι πιο επιβεβλημένη από ποτέ και απαιτεί την συστράτευση και συνεργασία δημόσιων φορέων με παραγωγούς και επαγγελματίες του τουρισμού. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη βιωσιμότητας και η κατάρτιση ενός επιχειρηματικού σχεδίου για τη σύσταση επιχείρησης υψηλής τεχνολογίας στην πρωτογενή παραγωγή με τη συμμετοχή δημόσιου και ιδιωτικού φορέα στη Σάμο. Θα διερευνηθεί εάν είναι εφικτή και βιώσιμη η συνεργασία του πρωτογενής τομέα με τον κλάδο του τουρισμού προκειμένου να δημιουργηθούν προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και να διαμορφωθεί μια ολοκληρωμένη πρόταση τουριστικού προορισμού. Για το σκοπό αυτό θα γίνει εκτενής βιβλιογραφική μελέτη και συλλογή, ανάλυση και διατύπωση δεδομένων ώστε να πραγματοποιηθεί μια σφαιρική προσέγγιση όλων των ζητημάτων του κλάδου και της αγοράς που στοχεύει η επιχείρηση. Ο επιμέρους στόχοι της διπλωματικής εργασίας μπορούν να συνοψισθούν στα εξής σημεία: • Διερεύνηση των λόγων που ευνοούν την δραστηριοποίηση της επιχείρησης στην πρωτογενή παραγωγή.• Διερεύνηση των λόγων που ενισχύουν την ανάγκη για επαναπροσδιορισμό των μέσων προώθησης των αγροτικών προϊόντων μέσα από την καινοτομία και την τεχνολογία• Προσδιορισμό των παραγόντων που συνάδουν στην συνεργασία του πρωτογενή τομέα με τον τουριστικό κλάδο• Προσδιορισμό των αναγκών και των δυνατοτήτων για ανάπτυξη συνεργιών και συνεργασιών των παραγωγών, των επαγγελματιών τουρισμού και των τοπικών αρχών• Προσδιορισμό διαδικασιών μέσω των οποίων οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού δημιουργούν προστιθέμενη αξία στα αγροτικά προϊόντα• Εντοπισμός των τοπικών αγροτικών προϊόντων που τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους τα καθιστούν μοναδικά στο είδος τους • Προσδιορισμός προτεινόμενων δράσεων μέσω των οποίων θα βελτιωθούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες στους τουρίστες και σε συνδυασμό με τα αγροτικό προϊόν θα προβληθούν και θα προωθηθούν σε αγορές εναλλακτικού και ειδικού τουρισμού• Καθορισμός ενεργειών για την εκμετάλλευση και αξιοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων και των διαθέσιμων πόρων με σκοπό την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη Οι Bowen, Cox και Fox υποστηρίζουν πως η συνεργασία του πρωτογενή τομέα με τον τουριστικό κλάδο συντελούν στην οικονομική ανάπτυξη ενός τουριστικού προορισμού. Τα μοναδικά αγροτικά προϊόντα, οι κυβερνητικές πολιτικές και η αυτάρκεια των πόρων είναι οι παράγοντες που συντελούν στην ανάπτυξη αυτής της συνεργασίας.