Μελέτη και υλοποίηση των προτύπων 802.11ac και 802.11ad για ασύρματα δίκτυα εσωτερικού χώρου - Δημητριάδης, Άγγελος - Γεώργιος (2015)
Οι απαιτήσεις των νέων δικτύων εσωτερικού χώρου έχουν αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Σε αυτή την κατεύθυνση οδεύουν και τα νέα υπό μελέτη πρότυπα εσωτερικού χώρου 802.11ac και 802.11ad που θα φέρουν επιδόσεις Gigabit Ethernet στα ασύρματα δίκτυα.Το πρότυπο 802.11ac θεωρητικά θα επιτρέψει τη ρυθμαπόδοση πολλαπλών σταθμών WLAN με τουλάχιστον 1 gigabit ανά δευτερόλεπτο φτάνοντας σε μέγιστη ενιαία ρυθμαπόδοση τουλάχιστον 500 megabits ανά δευτερόλεπτο. Η επίτευξη αυτών των ρυθμών επιτυγχάνεται με την επέκταση της ασύρματης διεπαφής κατέχοντας ευρύτερο εύρος ζώνης RF (μέχρι 160 MHz), χωρικές ροές MIMO (μέχρι 8), multi-user MIMO, και υψηλής πυκνότητας διαμόρφωση (έως 256 QAM).Το πρότυπο 802.11ad, επίσης γνωστό και ως WiGig (Wireless Gigabit Alliance), είναι μια οργάνωση που προωθεί την υιοθέτηση της multi-gigabit ασύρματης τεχνολογίας η οποία δε χρειάζεται άδεια στη ζώνη συχνοτήτων των 60 GHz, για μεταδόσεις υπηρεσιών εσωτερικού χώρου. Το πρότυπο αυτό θα επιτρέψει την ασύρματη μετάδοση δεδομένων με υψηλή απόδοση έως και 7 Gbit/s, διατηρώντας παράλληλα τη συμβατότητα με τις υπάρχουσες συσκευές Wi-Fi. Επιτυγχάνεται με νέες τεχνολογίες beamforming στο φυσικό επίπεδο και δρομολόγησης στο MAC επίπεδο.Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη και η περιγραφή των τεχνικών που υιοθετούνται από τα δύο πρότυπα στο φυσικό και MAC επίπεδο. Θα μελετηθούν οι μηχανισμοί και οι συμπεριφορές τους σε συγκεκριμένες υπηρεσίες. Θα γίνει σύγκριση των προτύπων και στο τέλος της εργασίας θα πραγματοποιηθεί προσομοίωση του προτύπου 802.11ad.