Υλοποίηση τρόπων λειτουργίας κρυπτογραφικών αλγορίθμων σε ALLOY - Καλύβας, Χρήστος - Βασίλειος (2015)
Η παρούσα διπλωματική εργασία σχετίζεται με την γλώσσα μοντελοποίησης Alloy και το εργαλείο Alloy Analyzer.Στην εργασία γίνεται μια σύντομη περιγραφή των βασικών εννοιών και στοιχείων της γλώσσας, που απαιτούνται ώστε να είναι σε θέση κάποιος να κατασκευάσει μοντέλα συστημάτων με το παρόν εργαλείο. Επιπλέον υλοποιούνται κάποια μοντέλα κρυπτογραφικών μεθόδων και περιγράφεται ο τρόπος και η λογική που ακολουθήθηκε για την κατασκευή τους. Παράλληλα γίνεται μια σύγκριση του χρόνου που απαιτήθηκε για την κατασκευή τους ώστε να απεικονιστεί η πολυπλοκότητα και η δυσκολία κατασκευής τους ανάλογα με την δομή τους. Επίσης μοντελοποιούνται δύο μερικές επιθέσεις που έχουν ανιχνευτεί σε δυο κρυπτογραφικές μεθόδους και δείχνουμε και με το συγκεκριμένο εργαλείο πως αυτές οι επιθέσεις είναι δυνατόν να ισχύσουν.Σκοπός αυτής της έρευνας είναι να δείξουμε πως η μοντελοποίηση μπορεί να συσχετιστεί με τον τομέα τις ασφάλειας και να εξαχθούν χρήσιμα αποτελέσματα και συμπεράσματα. Επιπλέων μέσω αυτής της εργασίας μπορεί να δοθεί έναυσμα για την περεταίρω έρευνα σχετικά με την μοντελοποίηση στον τομέα της ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων.