Conceptual framework, interoperability, active standards & network architecture for smart energy grids - Δεμερτζής, Κωνσταντίνος - Σταύρος (2015)
Οι ραγδαίες εξελίξεις των τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών των τελευταίων χρόνων, έχουν δημιουργήσει τις βάσεις για περεταίρω εξέλιξη σε κάθε πτυχή της δραστηριότητας του σύγχρονου ανθρώπου. Παραδοσιακοί τομείς συμβατικής λειτουργίας αποτελούν πλέον, πεδίο συγχρονισμένης δράσης και έρευνας, για την μετατροπή και αναβάθμιση τους, στους πλέον τεχνολογικά ενήμερους.Μετουσιώνοντας την παραπάνω διαπίστωση, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, αποτελούν το σημείο τριβής, στην εποχή της κατασπατάλησης των φυσικών πόρων, της επιβάρυνσης του πλανήτη με την καταστροφή του κλίματος και της οικονομικής λιτότητας, καθώς μπορούν να αποτελέσουν την αφετηρία ανάπλασης μιας νέας εποχής. Έτσι, ένα από τα ουσιαστικότερα και ποιο μεγαλεπήβολα έργα σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελεί η μετάβαση και αναβάθμιση των εν γένει παλαιών υποδομών, σε ένα νέο αμφίδρομο, διαδραστικό, «έξυπνο» μοντέλο παραγωγής, διαχείρισης και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Κοινός παρανομαστής όλων των παραπάνω, αποτελεί η ενεργειακή πληροφορία και η ψηφιακή ενεργειακή στρατηγική, η οποία με βάση την προτυποποίηση υπηρεσιών, διαδικασιών και εξοπλισμού, με σαφή και προσδιορισμένο καθορισμό των εν γένει απαιτήσεων και με υιοθέτηση διαλειτουργικών πρακτικών που θα ενσωματώσουν ομαλά ανομοιογενείς υποδομές, θα συντελέσουν στην μετάβασή προς τις ψηφιακές πλέον ενεργειακές υπηρεσίες επιπέδου ευφυών ηλεκτρικών δικτύων (Smart Energy Grid). Στην παρούσα εργασία γίνεται μια παρουσίαση της τεχνολογίας των έξυπνων δικτύων, του εννοιολογικού πλαισίου λειτουργίας τους, της σημασίας αλλά και του τρόπου επίτευξης διαλειτουργικότητας μεταξύ των υποδομών, των ενεργών προτύπων που έχουν πιστοποιηθεί και των προτεινόμενων αρχιτεκτονικών σχεδίασης.