Η στρατηγική κυβερνοασφάλειας στην ευρωπαϊκή ένωση - Καμπαρίδου, Ειρήνη - Γεώργιος (2015)
Στόχος της εν λόγω εργασίας είναι να μελετηθεί ο τομέας της ασφάλειας του κυβερνοχώρου στην ΕΕ. Αρχικά, εξετάζεται ο αντίκτυπος της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας, μέσω των νέων προκλήσεων που δημιουργεί, στην κυβερνοασφάλεια. Στη συνέχεια, αναλύεται η προτεινόμενη οδηγία για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών καθώς και η Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας της ΕΕ, προκειμένου να διασαφηνιστεί το όραμα της ΕΕ για την πρόληψη και αντιμετώπιση διαταραχών και επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Παράλληλα, περιγράφονται οι ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την υλοποίηση των τιθέμενων στρατηγικών προτεραιοτήτων της ΕΕ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, με την υποστήριξη των αρμόδιων αρχών και οργανισμών. Με αυτό τον τρόπο εξετάζεται ο βαθμός επίτευξης των στρατηγικών στόχων, προτείνονται δράσεις που δύναται να συμβάλλουν στην αύξηση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνονται ενδεχόμενα κενά και παραλείψεις. Στο πλαίσιο της διεθνούς στρατηγικής της ΕΕ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η ΕΕ έχει αναπτύξει σχέσεις με διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, μέσω της ομάδας εργασίας ΕΕ-ΗΠΑ. Η ομάδα αυτή αποτελεί μέσο ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών σχετικά με την πολιτική ασφάλειας στον κυβερνοχώρο ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ. Ακολούθως, έχοντας αναλύσει τον τρόπο προσέγγισης του θέματος από ΕΕ και ΗΠΑ και συγκρίνει τις βασικές προτεραιότητες των στρατηγικών κυβερνοασφάλειάς τους, περιγράφεται η εξέλιξη της σχέσης των δύο εταίρων πάνω στον τομέα της ασφάλειας του κυβερνοχώρου. Τέλος, εντοπίζονται προοπτικές συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα σημεία εκείνα όπου οι δύο εταίροι θα πρέπει να δώσουν ειδική προτεραιότητα στη συνεργασία τους για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ώστε να συνεχίσουν συντονισμένα τις προσπάθειες για την καταπολέμηση του οργανωμένου κυβερνοεγκλήματος.