Η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της Ελλάδος, οι προοπτικές επίλυσης και η διεθνής πρακτική όσον αφορά τα κράτη της Μεσογείου - Δημητρόπουλος, Φώτιος - Ιωάννης (2015)
Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι οι θαλάσσιες ζώνες, ιδιαίτερα δε η αιγιαλίτιδα ζώνη και η υφαλοκρηπίδα, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για ένα παράκτιο κράτος.Στόχος αυτής της εργασίας είναι να εξεταστεί το πρόβλημα επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας και να αναλυθούν οι προοπτικές επίλυσής του.Στη συνέχεια,γίνεται μία αποτίμηση των πιθανών σεναρίων επέκτασης της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης, ώστε να καταδειχθούν όλα τα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα μετά από μία τέτοια ενέργεια.Τέλος, στην παρούσα εργασία διερευνούνται οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες είναι πιθανή η αναζήτηση βιώσιμων λύσεων με τη γειτονική Τουρκία στο καθορισμό ενός εξωτερικού ορίου ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης, αποδεκτού και από τα δύο παράκτια κράτη.