Οι πετρελαϊκές κρίσεις του 1973 και του 1979 και η επίδραση τους στην Ευρώπη και στον δυτικό κόσμο - Κολιάδη, Ανθούλα - Γεώργιος (2015)
Η εργασία αφορά τις μεγάλες παγκόσμιες ενεργειακές και οικονομικές κρίσεις του 1973 και του 1979. Έγινε προσπάθεια να αναλυθούν και να ερμηνευθούν οι κρίσεις αυτές, καθώς και οι επιπτώσεις που είχαν στο Δυτικό κόσμο. Tα ιστορικά γεγονότα που στάθηκαν αφορμές των κρίσεων ήταν ο Αραβοϊσραηλινός πόλεμος του 1973, και η επανάσταση στο Ιράν κατά του καθεστώτος του Σάχη το 1978. Οι συγκεκριμένες ιστορικές συγκυρίες συνέβαλαν στη δημιουργία μιας σειράς από αλυσιδωτές αντιδράσεις στη διεθνή οικονομία. Οι τιμές του πετρελαίου, της κυριότερης τότε μορφής ενέργειας, αυξήθηκαν κατακόρυφα, η παραγωγή σημείωσε κάμψη, ο πληθωρισμός ανήλθε στα ύψη. Τα κράτη του Δυτικού κόσμου, οι ΗΠΑ, και οι χώρες της Ευρώπης, υποχρεώθηκαν να αντιμετωπίσουν τις ενεργειακές κρίσεις με μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, με προσπάθειες μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού αλλά και με την διαφοροποίηση των οικονομικών πολιτικών τους. Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα βρέθηκε ανέτοιμη απέναντι στα δυο πετρελαϊκά σοκ, καταδεικνύοντας την αδυναμία της να χαράξει κοινή ενεργειακή πολιτική. Στον αντίποδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής , κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τις κρίσεις πιο αποτελεσματικά επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά την κυρίαρχη τους θέση στο διεθνές οικονομικό και πολιτικό σύστημα. Οι κρίσεις του 1973 και του 1979, κατέδειξαν το σημαντικό ρόλο της ενέργειας και της διασφάλισης της απρόσκοπτης ροής της για τα σύγχρονα κράτη. Οι επιπτώσεις της ενεργειακής εξάρτησης της διεθνούς οικονομίας από το πετρέλαιο που φάνηκε πιο έντονα κατά τη διάρκεια των κρίσεων, κατέδειξαν τη σημασία του ενεργειακού εφοδιασμού. Έγινε σαφές πως η χρήση και διαχείριση των ενεργειακών πόρων επιδρά στο διεθνές πολιτικό και οικονομικό σύστημα επηρεάζοντας καθοριστικά το πλέγμα των συσχετισμών ανάμεσα στις εξαρτώμενες από την ενέργεια χώρες του Δυτικού κόσμου .