Γλωσσικές πολιτικές για τη μειονότητα της Δυτικής Θράκης : ελληνική και τουρκική προσέγγιση - Μαμμάκας, Παναγιώτης - Ιωάννης (2015)
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης διπλωματικής εργασίας θα ασχοληθούμε με την ανάπτυξη γλωσσικών πολιτικών για τη μειονότητα της Δυτικής Θράκης. Αφού εξετάσουμε το θεσμικό, και όχι μόνο, πλαίσιο που διέπει το μειονοτικό ζήτημα με μία ιστορική αναδρομή, θα εξετάσουμε τι είναι ακριβώς η γλωσσική πολιτική, με τι ασχολείται και τους μηχανισμούς λειτουργίας της. Επίσης θα δούμε πως εφαρμόζονται τα δεδομένα της γλωσσικής πολιτικής στο πλαίσιο των πολιτικών και των απόψεων για τη μειονότητα. Ένα μεγάλο τμήμα της εργασίας θα αφιερωθεί, επίσης, στην εθνοτική ομάδα των Πομάκων, που μιλούν μία σλαβογενή γλώσσα συγγενεύουσα με τη βουλγαρική, και τις γλωσσικές πολιτικές, οι οποίες σχεδιάστηκαν και εφαρμόζονται έως και σήμερα για αυτήν την ομάδα. Θα εξετάσουμε και τις δύο προσεγγίσεις, την ελληνική και την τουρκική για τα θέματα αυτά. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε την ύπαρξη των μηχανισμών αυτών γλωσσικής πολιτικής και την δραστηριοποίηση τους.