Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΑΣΕ για τις εθνικές μειονότητες - Πανουσοπούλου, Αναστασία - Κωνσταντίνος (2015)
Η εργασία, στο πρώτο μέρος εξετάζει την εξέλιξη της μειονοτικής προστασίας στο διεθνές δίκαιο, της έννοιας της μειονότητας, κάποιες διατάξεις που κατοχυρώνουν μειονοτικά δικαιώματα σε συμφωνίες και συνθήκες που είναι σε ισχύ σήμερα, καθώς και σε διεθνή έγγραφα (ΟΑΣΕ). Στο δεύτερο Μέρος αναλύεται ο Οργανισμός Ασφάλειας και Συνεργασίας στην Ευρώπη – ΟΑΣΕ (Οργανισμός έγκαιρης προειδοποίησης, πρόληψης συγκρούσεων, διαχείρισης κρίσεων και μετασυγκρουσιακής ανασυγκρότησης σε περιοχές όπου έχουν σημειωθεί συγκρούσεις) οι στόχοι του, η δομή του, οι βασικοί σταθμοί στην ιστορία του, τα κυριότερα κείμενά του και ο τρόπος λειτουργίας του. Στο τρίτο και κύριο Μέρος της εργασίας εξετάζεται η συνεισφορά του Ύπατου Αρμοστή για τις Εθνικές Μειονότητες του ΟΑΣΕ στην προστασία και προαγωγή των μειονοτικών δικαιωμάτων. Αναλύεται πώς ο Ύπατος Αρμοστής αντελήφθη θεμελιώδεις έννοιες και πώς τις ερμήνευσε καθώς και πώς μετουσίωσε αυτές τις έννοιες σε πράξη κατά τη μακρόχρονη ενασχόλησή του με κράτη, που αποτυπώνεται στις συστάσεις του (recommendations) προς τα κράτη αυτά Εξετάζεται η εντολή (mandate) που του δόθηκε, τα μέσα που έχει στη διάθεσή του και ο τρόπος που τα χρησιμοποιεί, για την κατανόηση του έργου του στην πράξη. Ο βασικός άξονας προβληματισμού περιστρέφεται πρωτίστως γύρω από την αναζήτηση στρατηγικών που οδηγούν στην ειρηνική διευθέτηση των διενέξεων. Η ανάλυση μίας ερευνητικής περίπτωσης, όπως η επέμβαση του πρώτου ΥΑΕΜ κ.Van Der Stoel στην Εσθονία, μελετά τον Ύπατο Αρμοστή εν δράσει εξετάζοντας το είδος των πιέσεων που άσκησε ο ΥΑΕΜ στην Εσθονική Κυβέρνηση και τα πιο σημαντικά μέτρα που ελήφθησαν από αυτήν για την απελευθέρωση της πολιτικής της σε θέματα γλώσσας και θέματα υπηκοότητας, έτσι ώστε να ανταποκριθεί στα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα. Με αυτόν τον τρόπο κατανοείται η πραγματική λειτουργία των εγγράφων στη διεθνή κοινωνία. (Συστάσεις του ΥΑΕΜ). Στη συνέχεια εξετάζεται η δράση του ΥΑΕΜ κ.Van Der Stoel στην Ελλάδα την περίοδο 1993-1999 και τέλος, γίνεται μια γενική εκτίμηση της συνεισφοράς του και κάποιες προτάσεις για τη μετέπειτα πορεία του σημαντικού αυτού θεσμού.