Η Εξωτερική πολιτική της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή μετά τον Ψυχρό Πόλεμο - Κορωναίου, Κωνσταντίνα - Ευάγγελος (2015)
Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο η Τουρκία στρέφεται προς τη Μέση Ανατολή με σκοπό να γίνει ο περιφερειακός ηγέτης της περιοχής. Μπορεί η τουρκία να γίνει μια περιφερειακή δύναμη?Ποια εμπόδια πρέπει να υπερπηδήσει, ποιες αλλαγές πρέπει να πραγματοποιήσει σε πάγιες θέσεις της εξωτερικής της πολιτικής και ποιους στόχους πρέπει να υλοποιήσει, ώστε να πετύχει τον φιλόδοξο στόχο που περιγράφει ο Αχμέτ Νταβούτογλου στο «Στρατηγικό βάθος της Τουρκίας»; Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά είναι δύσκολη, δεδομένου ότι τα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Τουρκία είναι πολλά κα δυσεπίλυτα, οι νέες εξελίξεις στον αραβικό κόσμο δημιουργούν ένα ρευστό και ασταθές περιβάλλον, ενώ οι αντιθέσεις που δημιουργήθηκαν στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ δυσχεραίνουν κατά πολύ το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα.