Εκκρεμείς συγκρούσεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και τα εμπόδια για την επιλυσή τους (η περίπτωση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ) - Ρούσου, Μαρία - Αλέξιος (2015)
Η ευρύτερη περιοχή της Μαύρης θάλασσας αποκτά με ταχύτατους ρυθμούς ολοένα μεγαλύτερη σημασία, αφού στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον αποτελώντας μια γεωγραφική περιοχή αυξημένου γεωπολιτικού βάρους. Καθώς εντοπίζεται γεωγραφικά στη συμβολή μεταξύ της Ευρώπης, Κεντρικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής, διαθέτει μεγάλη γεωστρατηγική και οικονομική σημασία αφού αποτελεί περιοχή παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας και κυρίως διαμετακόμισης/διέλευσης φυσικού αερίου και πετρελαίου. Επιπλέον, αποτελεί μια σημαντική νέα αγορά με μεγάλο αναπτυξιακό δυναμικό και ευοίωνες προοπτικές ενδυνάμωσης των εμπορικών συναλλαγών και αύξησης των επενδύσεων. Ταυτόχρονα, όμως, στην περιοχή εντοπίζονται διάφορα εκκρεμή προβλήματα, κατάλοιπα σε ένα βαθμό της επώδυνης μετάβασης στα δεδομένα της μετά-ψυχροπολεμικής εποχής. Ο σημαντικότερος εν δυνάμει κίνδυνος αποσταθεροποίησης είναι οι «εκκρεμείς συγκρούσεις/διενέξεις» εντός του εδάφους της Μολδαβίας (Υπερδνειστερίας), της Γεωργίας (Αμπχαζία και Νότια Οσετία) και μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν (Ναγκόρνο-Καραμπάχ), το οποίο και θα εξετάσω εκτενέστερα στην παρούσα εργασία, ενώ η κατάσταση επιβαρύνεται σημαντικά από τα συμφέροντα των έξω-περιφερειακών χωρών και από προβλήματα στο εσωτερικό των κρατών της περιοχής, όπως το οργανωμένο έγκλημα, η λαθρομετανάστευση, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος (κ.ά.).